Markkinoille valuu väärennettyjä tuotteita. Tekniikan kehittyessä yhä useammalla rikollisella on mahdollisuus perustaa piraattituotteita suoltava kotipaja.
Taantuma-aika on herättänyt merkkituotteiden valmistajat kiinnittämään huomiota ongelmaan.
- Tuotesuojaus on lisääntynyt. Hiljaisena aikana ehtii huomata tulosta nakertavat asiat, kun vilkkaana aikana ehtii vain tehdä tuotteita markkinoille, vertaa Ari-Veli Starcke.
Starcke on hallituksen puheenjohtaja Starcke-yhtiössä, jonka liiketoiminta liittyy väärennetyn tuotteen erottamiseen aidosta.
Laatusinetti viestii aidosta
Piraattituotteen ostamisesta hyötyy Starcken mukaan vain rikollisuus: väärennös on aina aitoa huonompi. Merkinomistajat saavat jatkuvasti aiheettomia takuuvaatimuksia.
- Piraatti käy niiden taskulla myös tuotekehityksen ja mainonnan näkökulmasta. Pimeä bisnes välttää verot ja yhteiskuntamaksut. Se nakertaa valtioiden ja kansalaisten hyvinvointia.
Turvatuotteissa käytetään muun muassa hologrammeja.
- Niitä on vaikea väärentää. Suttuinen sinetti on usein feikki. Sinetin pitää myös rikkoutua, kun kuluttaja avaa pakkauksen.
Turva-ammattilainen kertoo toisaalta ostaneensa juuri ulkomaisen puhelimen, jonka turvasinetin pystyi irrottamaan ja kiinnittämään takaisin kolme kertaa.
- Turvatuotteiden laatu onkin erityisen tärkeää. Ja turvataso valitaan niin, ettei tumpelo pysty tekemään tuotetta ja ammattirikollinen ei edes yritä.
Kuluttaja päättää
Ari-Veli Starcke haaveilee tulevaisuuden älykkäistä sineteistä, joita voisi lukea vaikkapa kännykällä. Tarra kertoisi puutuotteen istutustodistuksen tai tiedon eettisestä tuotantotavasta.
- Aitojen tuotteiden ostaminen edistää asioita monella tavalla. Jokainen kuluttaja voi kiinnittää huomiota painojälkeen ja ostopaikkaan. Nuukuus ei saisi vaientaa tervettä järkeä.
(MTV3 - STT)