Mainos

Merisalo: Paimensin vain tuen listamme ehdokkaille

Oikeudessa on penätty tänään sitä, pyörittikö Kehittyvien maakuntien Suomea (KMS) nukkehallitus. KMS:n kautta jaettiin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa tukea noin 400 000 euroa.

Vaalituen antaminen tai ottaminen ei ole rikos. KMS-jutussa entisiä Nova-johtajia Arto Merisaloa ja Tapani Yli-Saunamäkeä epäillään lähinnä sakkotason rekisterimerkintärikoksesta. Syyttäjä Katri Lyytikäinen epäilee, että kaksikko sekä keskustan silloinen vaalisuunnittelija Lasse Kontiola johtivat todellisuudessa KMS:ää.

-He ovat tosiasiassa toimineet yhdessä perustajina, toimineet yhdistyksessä, keränneet rahaa ja päättäneet, miten se jaetaan, sanoi syyttäjä.

Yhdistysrekisteriin ilmoitettiin syyttäjän mukaan väärät nimet.

Kaikki syytetyt kiistävät nukkehallitusepäilyt. Merisalo kertoo vain "paimentaneensa", että vaalirahoittajien rahat menevät oikeille ehdokkaille.

-Olen lähettänyt Yli-Saunamäen tekemän erinomaisen listan pohjalta Kontiolalle ohjeita ja valvonut, että kannatusjäsenten suuntaamat varat suunnataan listalla mainituille. Lisäksi sellaisella painotuksella, kuka kiireimmin rahaa on tarvinnut.

"12 ministeriä"

Yli-Saunamäki puolestaan kertoi, että hänen roolinsa yhdistyksen osalta rajoittui tuettavien ehdokkaiden nimilistan laatimiseen. Tukikriteereihin kuului muun muassa yrittäjämyönteisyys ja isänmaallisuus.

-Listalla oli 51 nimeä, joista 46 tai 47 oli minun ehdottamaani. Ehdottamistani 41 pääsi eduskuntaan. Heistä 12:sta tuli ministeri ja kaksi istui eduskunnan puhemiehistössä.

Kontiola kertoi oikeudessa, että keskustan silloinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen määräsi hänet auttamaan KMS-yhdistyksen perustamispaperisodan hoidossa joulukuussa 2006. Kontiola sanoi hoitaneensa KMS:n rahaliikennettä, muttei ehdotellut itse tuen saajia.

-Olen hoitanut maksuliikennettä saamieni ohjeiden mukaisesti. Lähinnä ne ovat tulleet Arto Merisalolta, kuvasi Kontiola KMS-rooliaan.

Epäillyn nukkehallituksen jäsenistä syytteessä on vain puheenjohtaja Pekka Lind. Syyttäjä katsoo, että varatuomarin toimimattomuus ja asema KMS:ssä kielivät hänen antaneen vääriä tietoja yhdistyksen päättäjistä.

Lind kiisti tämän.

-Ne tiedot, jotka on annettu rekisteriin, ovat oikeat ja asianmukaiset.

KMS:ään päättyy Nova-juttujen puinti Helsingin käräjäoikeudessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.