Mercedeksen taktinen kömmähdys tarjosi Red Bullille avopaikan: "Meillä oli typerä hetki"

Portugalin GP:n viimeiset kierrokset osoittivat, että Mercedes ja Red Bull odottavat tämän kauden mestaruustaistelusta äärimmäisen tiukkaa.

Mercedes otti kolmantena olleen Valtteri Bottaksen ylimääräiselle varikkokäynnille, kun kisasta oli ajamatta kolme kierrosta. Nopein kierosaika ja sen tuoma yksi MM-lisäpiste olivat tuossa vaiheessa Red Bullin ja Sergio Pérezin nimissä, ja Mercedeksen tarkoituksena oli laittaa Bottakselle pehmeät renkaat ja riistää MM-piste itselleen.

Pérez oli tehnyt ainoan varikkokäyntinsä 15 kierrosta aiemmin, ja hän oli 29 sekunnin päässä Bottaksesta, kun tämä tuli sisään.

Bottaksen ylimääräinen varikkokäynti tarjosi kuitenkin toisena olleelle Max Verstappenille saman mahdollisuuden, jonka Red Bull myös hyödynsi. Verstappen tuli sisään kolmanneksi viimeisen kierroksen päätteeksi, ja näin hollantilaiselle jäi yksi lämmittelykierros ennen kilpailun viimeistä kierrosta.

Bottas kiersi radan toiseksi viimeisellä kierroksella aikaan 1:19,865, joka oli kilpailun nopein kierrosaika. Verstappen pisti kuitenkin viimeisellä kierroksella 0,016 sekuntia paremmaksi. Hetken näytti siltä, että Mercedeksen päätös ottaa Bottas sisään ropisi sittenkin Red Bullin ja ennen kaikkea Verstappenin laariin.

Tallipäällikkö Toto Wolff myönsi kisan jälkeen, että Bottas olisi pitänyt ottaa varikolle vasta yhtä kierrosta myöhemmin, ettei Verstappen olisi ehtinyt tehdä samaa.

– Meillä oli typerä hetki. Sen olisi pitänyt tapahtua seuraavalla kierroksella. Tästä opitaan ja mennään eteenpäin, Wolff sanoi.

Mercedeksellä kävi lopulta tuuri, sillä Verstappenin kierrosaika hylättiin, koska hän oli rikkonut nopealla kierroksellaan ratarajoja.

Nopein kierrosaika palasi Bottaksen nimiin.

Wolff myös kehui kilpailussa kolmanneksi sijoittunutta Bottasta, vaikka tämä menetti lähtöpaikkaansa verrattuna kaksi sijaa.

– Hän tulee olemaan huipputasolla. Hän oli sitä lauantaina. Ja sitten kun katsoo, minkälaisen tilanteen jälkeen hän tuli Imolasta tänne. Hän oli nyt paalulla ja ajoi vakaan kilpailun.

– Hän johti kilpailua, mutta kun ajaa kärjessä, tekee reikää ilmaan ja takana tulevalla on avattava takasiipi käytössään, silloin se on vaikeaa. Valtteri kontrolloi Maxia, mutta hävisimme undercutin, ja sitten petimme hänet moottorin osalta. Tämä kisa olisi voinut onnistua Valtterilta.

Undercutilla Wolff viittasi Verstappenin ensimmäiseen varikkokäyntiin, jolla hän pakotti Bottaksen sisään kierrosta myöhemmin ja ohitti sitten kylmillä renkailla ajaneen suomalaisen.

– Jatkamme hänen tukemistaan, ja Barcelonassa näemme seuraavan kerran, mihin hän kykenee.

Lue myös:

    Uusimmat