Mainos

Mensan jäsenluettelon julkaisu toi sakkoja päätoimittajalle

Hymy-lehden entinen päätoimittaja on saanut sakkoja älykköseura Mensan jäsenluettelon julkaisemisesta.

Hymy julkaisi pitkän listan mensalaisten nimiä pari vuotta sitten. Helsingin käräjäoikeuden mukaan jäsenyyden julkitulo aiheutti henkistä kärsimystä joillekin mensalaisista.

Oikeus totesi kuitenkin, että kärsimys oli vähäistä ja sitä koki vain murto-osa reilusta 2200:sta yhdistyksen jäsenestä. 18 ilmoittautui oikeuteen asianomistajiksi.

Oikeudessa kuultujen mukaan tieto jäsenyydestä aiheutti vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa ja teki ihmisistä heitä kohtaan varautuneita tai ivallisia.

Asianomistajien joukossa oli esimerkiksi kaksi opettajaa. Toisen mukaan koulussa työskentely muuttui epämukavaksi, koska häntä alettiin pitää jotenkin erikoisena persoonana. Toinen oli huolissaan siitä, että Mensan jäsenyys haittaisi työn hakua.

Eräs asianomistajista kertoi työskentelevänsä lukkofirmassa pienellä paikkakunnalla ja pitäneensä jäsenyyden salassa jopa avopuolisoltaan. Hän oli kokenut työssään ahdistusta tiedon tultua julki ja tunsi ihmisten asenteiden muuttuneen häntä kohtaan negatiivisiksi.

Lista vuodettiin rahaa vastaan

Oikeus tuomitsi Hymyn ex-päätoimittajan Esko Tuluston yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä 15 päiväsakkoon eli maksamaan 720 euroa.

Asianomistajat vaativat oikeudessa 3 000-5 000 euron korvauksia, joita he eivät saaneet. Tulusto määrättiin kuitenkin maksamaan tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut ja todistelukustannukset.

Tulusto kertoi saaneensa luettelon eräältä Mensan jäseneltä, jolle oli maksettu siitä palkkioksi tuhat euroa. Ex-päätoimittaja katsoi, että samantyyppisiä artikkeleita on julkaistu mediassa aiemminkin ilman ongelmia. Hänelle ei ollut tullut mieleen, että julkaisu voisi aiheuttaa jollekulle kärsimystä.

Syyttäjä vaati rangaistusta myös toimitussihteerille, joka oli osallistunut mensalaisista kertovan lehtijutun tekoon. Oikeus hylkäsi syytteen, koska ei ollut näyttöä siitä, että toimitussihteeri olisi osallistunut listan julkaisupäätökseen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.