Mediat: Latvialainen europarlamentaarikko paljastui Venäjän vakoojaksi

Europarlamentaarikko on toiminut toistakymmentä vuotta Venäjän vakoojana.

Latvialainen europarlamentaarikko Tatjana Zdanoka, 73, on toiminut ainakin toistakymmentä vuotta Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n vakoojana, kertoi ruotsalaislehti Expressen maanantaina. Lehden tiedot perustuvat venäläisen Insider-uutissivuston sekä latvialaisen Re:Baltica-sivuston ja virolaisen Delfi-sivuston kanssa yhteistyössä tehtyyn tutkivaan journalismiin.

Tietojen lähteenä ovat olleet Zdanokan vuodetut sähköpostit, joita hän on lähettänyt kahdelle eri yhteyshenkilölle FSB:ssä. Zdanokan epäillään vakoilleen Venäjälle ainakin vuosina 2004–2017.

Zdanoka on muutenkin ollut jo pitkään tunnettu avoimesta Venäjä-myönteisyydestään. Hän on muun muassa levittänyt tietoja venäläisiin väitetysti kohdistuneista rikoksista Baltiassa ja ajanut Venäjään myönteisesti suhtautuvaa politiikkaa.

Zdanoka kieltäytyi vastaamasta Insiderin hänelle esittämiin kysymyksiin.

– Nämä kysymykset perustuvat tietoihin, joita teillä väitetysti on, mutta joita teillä ei pitäisi olla, Zdanoka vastasi sähköpostilla.

Europarlamentaarikko ei sinänsä kiistänyt, etteivätkö vuodetut sähköpostit olisi aitoja. Hän kuitenkin kiisti tietäneensä, että niiden vastaanottajat olisivat olleet FSB:n palveluksessa.

– Ainoat ihmiset, joiden kanssa olen istunut samassa pöydässä ja joista tiedän varmasti, että he ovat FSB:n virkailijoita, ovat Vladimir Putin ja (Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja) Sergei Naryshkin.
 

Paljastuminen "ei yllätys"

Ruotsalainen europarlamentaarikko ja entinen kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke, joka kuului 2000-luvun alkupuolella samaan europarlamentin ryhmittymään kuin Zdanoka, piti uutista "kauheana, mutta ei yllättävänä".

– Entisenä ruotsalaisministerinä tiedän, miten Venäjä ja Putinin agentit toimivat, ja heillä on verkostoja kaikkialla, Kuhnke sanoi.

Nimettömänä pysytellyt tiedustelulähde sanoi Insiderille, ettei Zdanokan vakoilun pontimena ole ollut raha.

– Ei hän tarvitse rahaa, sitä tulee riittävästi Euroopan parlamentista. Hän käyttää omia rahojaan puolueensa toimiin, lähde sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat