Maurin napakelkassa erikoinen voimanlähde – katso video, miten Rovaniemellä huvitellaan Kemijoen jäällä

1:10
Maurin napakelkassa erikoinen voimanlähde – näin Rovaniemellä huvitellaan Kemijoen jäällä.

Rovaniemeläinen Mauri Kontiosalo teki jäälle hieman erikoisemman hoijakan eli napakelkan.

Ilon ja riemun määrä oli valtava, kun rannassa asuvat lapset ja nuoret pääsivät hoijakan kyytiin! Rohkeni eräs 70-vuotias mieskin hupiajelulle, kertoo Kontiosalon puoliso Henna Pusa.

Yleensä hoijakat ovat työnnettäviä ja niissä on kiinnitettynä pulkka. Kontiosalon hoijakka on kuitenkin poikkeuksellista tekoa, sillä sitä vauhdittaa moottoriveneen perämoottori. Kyydissä ollaan Stiga-merkkisessä rattikelkassa.

Mutta miten moinen hurvittelu talvipäivänä sai alkunsa?

– Minun silmin tämä tarina meni niin, että töissä ollessani mies oli käynyt sahailemassa kiekon jäähän ja tekemässä hoijakan päivän aikana. Siellä se pyöri perämoottorilla, kun tulin kotiin, Henna Pusa kertoo MTV Uutisille.

Myös aiempina vuosina Kontiosalo on väsännyt hoijakan lapsien iloksi joen jäälle. Tuolloin hoijakka on kuitenkin ollut perinteisempää mallia.

– Jotain uutta ja hullua pitää aina keksiä. Ei me olla aiemmin nähty täällä perämoottorilla toimivaa hoijakkaa, Pusa nauraa.

Jään päällä vilskettä

Rovaniemen Niskanperällä Kemijoen jään päällä riitti viikonlopun kynnyksellä perjantaina porukkaa. Pusa laskeskelee, että ainakin 30 ihmistä iloitsi hoijakan kyydissä.

– Lapset tykkäävät. Siellä oli sukulaisten ja naapureiden lapsia koko ilta. Nuorimmat olivat 3–17-vuotiaita, mutta kyllä aikuisetkin rohkenivat kyytiin. Vanhin kyytiin hyppääjä oli mieheni isä, ja hän on 70-vuotias, Pusa kertoo.

Jääkö ilo lyhyeen?

Rovaniemeläisten hoijakkaseikkailut voivat jäädä lyhyeen, sillä armoton pakkasrintama vyöryy Suomeen. Pusa kertoo, että heidän seudulleen Rovaniemelle on luvattu jopa -40 asteen pakkasia.

– Perämoottori otettiin yöksi pois. Siellä on kohta hirveän paksut jäät, joten saa nähdä, voiko hoijakalla enää ajaa. Nyt tulee 40 asteen pakkaset, ettei normaali saha enää riitä sellaiseen jään paksuuteen, jonka pakkanen aiheuttaa, Pusa harmittelee.

Hoijakka on lapsien riemunlähde talvella. Rakkaalla lapsella onkin monta nimeä ja hoijakka tunnetaan myös nimillä jääkaruselli, napakelkka, hiidenhoijakka, pirunkelkka ja hullu hevonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja