Matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimus syntyi apeissa tunnelmissa – Epävarmat tulevaisuusnäkymät lykkäsivät palkkaneuvotteluja ensi vuoteen

2:04
Ravintola-ala pettyi hallituksen rajoitustoimiin – katso video!

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluille syntyi työehtosopimus. Työehtosopimusneuvottelut käytiin osapuolien mukaan apeissa tunnelmissa.

Uusi työehtosopimus on voimassa tästä päivästä maaliskuun loppuun vuonna 2022. Sopimuksen piirissä on 85  000 työntekijää.

Toimialan epävarmoista tulevaisuudennäkymistä johtuen palkkaneuvottelut käydään erikseen ensi vuoden tammikuussa ja syyskuussa. Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, työehtosopimus päättyy. Osapuolina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja ravintolapalvelut.

Koronakriisin tuomat matkustus-, kokoontumis- ja ravintolatoiminnan rajoitukset, etätyösuositus ja etäopiskelu ovat iskeneet matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin.

MaRan toimitusjohtajaTimo Lappi sanoo tiedotteessa, että hallituksen tiistaina päättämät ravintolatoiminnan rajoitukset veivät viimeisenkin mahdollisuuden edes pieneen palkankorotukseen.

– Olen pahoillani siitä, että alamme yritykset eivät pystyneet korottamaan työntekijöiden eikä esimiesten palkkoja tässä tilanteessa. Alamme liiketoiminnan näkymät ovat sumeat, Lappi sanoo.

Koronapoikkeuksia työvuorolistoihin

PAM ja MaRa sopivat myös poikkeusmääräyksistä koronan takia, ja ne ovat voimassa ensi maaliskuun loppuun. Niiden mukaan paikallisesti voidaan sopia siitä, että työntekijöiden ja esimiesten työvuorolista voidaan julkaista viikon ilmoitusajalla viikoksi tai kahdeksi kerrallaan, jos työvoimatarvetta on poikkeuksellisen vaikea ennakoida koronaepidemiasta johtuen.

Tämän lisäksi tilanteessa, jossa viranomaiset määräävät uusia rajoituksia, voi työnantaja välttämättömästä syystä muuttaa työvuorolistaa, ellei muuta työtä ole tarjolla.

Puuttumaan jääneet tunnit tarjotaan myöhemmin, kun se on mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja