Mainos

Matintalo-juttu uudelleen KKO:n käsittelyyn

Korkein oikeus on peruuttanut aiemman päätöksensä, jolla se on myöntänyt valitusluvan Turun lääninverovirastolle ns. Matintalo-jutussa. Korkein oikeus ottaa lääninveroviraston lupahakemuksen uudelleen käsiteltäväksi omasta aloitteestaan. Se käsitellään kokoonpanossa, jossa oikeusneuvos Eeva Vuori ei ole mukana. Asia on esillä KKO:ssa ensi vuoden alussa.

Turun hovioikeus tuomitsi Turun entisen kaupunginjohtajan Juhani Lepän ja Turun entisen verojohtajan Erkki Jääskeläisen yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä liikemies Heikki Elian vuodeksi vankeuteen velallisen epärehellisyydestä. Hovioikeus vapautti heidät vahingonkorvauspäätöksestä.

Lääninverovirasto, nykyisin Lounais-Suomen verovirasto, sai valitusluvan. Se vaati hovioikeuden tuomion kumoamista siltä osin kuin sen vahingonkorvausvaatimus oli jätetty tutkimatta. Virasto vaati, että Elia, Leppä ja Jääskeläinen velvoitettaisiin maksamaan Herttoniemen Kiinteistösijoitus Oy:n konkurssipesälle vahingonkorvausta.

Jutun käsittely kestää KKO:ssa

Juristipiirit tulkitsivat, että lääninverovirastolle oli sattunut viiden miljoonan markan työtapaturma, koska tuomitut selvisivät hovista korvauksitta. Päätöksen katsottiin johtuneen siitä, että verottaja hoiti huonosti oman valitusmahdollisuutensa. Alioikeus tuomitsi miehet veropetossyytteistä, mutta hovioikeus velallisen epärehellisyydestä. Verovirasto ei huomannut kohdentaa vaatimustaan tähän syytteeseen.

KKO peruutti Lepän, Elian ja Jääskeläisen valitusluparatkaisun, kun Leppä kanteli Vuoren jääviydestä. Vuorella ja Lepällä oli yhteisiä mökkikauppoja. Valituslupahakemus otettiin uuteen käsittelyyn, mutta hylättiin toukokuussa. Tästä syntyi julkinen kohu.

KKO:n seuraava päätös noudattaa todennäköisesti jutussa aiemmin annettuja valituslupapäätöksiä, joten verovirasto saa valitusluvan. Koko Matintalo-sotkussa nyt tehty päätös vaikuttaa juristerialta. KKO on käsitellyt juttua huomattava kauan, sillä Turun hovioikeus antoi tuomionsa 17. tammikuuta 1996.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.