Masennus iskee myös julkkiksiin

Uupumus ja masennus ovat asioita, joista onneksi on viime vuosina puhuttu entistä avoimemmin. Myös monet julkisuuden henkilöt ovat kertoneet sairastumisestaan.

Pitkällä sairaslomalla eduskunnasta toistamiseen oleva kansanedustaja Pertti Salovaara (kesk) kertoi viime kesänä Ilta-Sanomille omasta masennuksestaan. Salovaara vertasi sairautta alkoholismiin.

– Mieleen liittyvä sairaus on kuin alkoholismi: se ei ole koskaan lopullisesti ohitse. Jäljelle jää pelko siitä, uusiutuuko sairaus.

Salovaaran mukaan masennusoireita itsestään tunnistavan kannattaa hakeutua lääkärin puheille mahdollisimman pian.

– Jos masennusta ei hoida heti kuntoon, toipuminen voi viedä vuosia.

Julkisuuden kääntöpuoli

Ohjaaja Neil Hardwick antoi masennukselle kasvot kirjoittamalla kirjan omasta sairastumisestaan. Vuonna 2000 ilmestyneessä Hullun lailla -kirjassa Hardwick kertoo, miten rankka työputki, parisuhteen kariutuminen, somaattiset oireet ja unettomuus hiljalleen saivat hänet sairastumaan. Myös Hardwick korostaa, että kerran masennukseen sairastuneella on suuri riski sairastua uudelleen.

Kansanedustaja Tanja Karpela (kesk) paljasti vuonna 2006 ilmestyneessä kirjassaan Elämisen sietämätön keveys sairastuneensa masennukseen sen jälkeen, kun iltapäivälehtien lööpit keväällä 2005 ilmoittivat hänen hotelliyöstään Matti Vanhasen kanssa. Julkisuudelta tuolloin kulttuuriministerinä ollut Karpela halusi kuitenkin pitää sairastumisensa salassa, vaikka julkisuuden nurja puoli osaltaan oli avittanutkin naisen sairastumisprosessia.

– En halunnut puhua masennuksestani. Ajatus masennuksesta revittelevistä otsikoista tuntui kammottavalta. Ministeri on trendikkäästi burn out, hän pohti kirjassaan.

Presidentti Mauno Koiviston vaimo Tellervo Koivisto on puhunut masennuksestaan avoimesti julkisuudessa jo kymmenisen vuotta sitten. Tellervo Koivisto toivoo, että sairaudesta puhuttaisiin yhä enemmän – ja että jokainen ikäluokka suhtautuisi siihen kuin muihinkin sairauksiin.

– Itse koin ensi alkuun hyssyttelyä. Minun ikä- ja yhteiskuntaluokassani on aika yleistä, että mielenterveyssairauksista ei puhuta. Ne koetaan häpeänä, hän harmitteli.

Isä Mitro: Varasin itselleni hautapaikan

Helsingin ortodoksiseurakunnan pastori isä Mitro Repo kertoi viime syksynä kärsineensä niin ikään masennuksesta. Hersyvänä sutkauttelijana ja elämän pienten ilojen ylistäjänä tunnettu Mitro joutui vuoden 2005 tammikuussa sydänleikkaukseen. Alitajuisesti pitkään masennusoireista kärsinyt mies oli varautunut jo pahimpaan, sillä hän oli ennen operaatiota tilannut itselleen jo hautapaikankin. Vasta myöhemmin hän ymmärsi, että toive haudan lepoon pääsemisestä ja ahdistavan kiireen loppumisesta oli masennuksen oireista ehkä voimakkain.

Mitron elämän vaikeimpia kokemuksia oli oman maanisdepressiivisyyttä sairastaneen veljen itsemurha 80-luvulla. Hän kertoo tunteneensa pitkään syyllisyyttä siitä, ettei kyennyt estämään asiaa.

– Kun kykenin raottamaan ovea veljeni toivottomuuteen muistellen niitä kohtuuttomia vastoinkäymisiä, joita hän oli joutunut kokemaan, kysyin itseltäni, olisinko minäkään kestänyt tuota kaikkea. Elämän isoja kysymyksiä on, mitä järkeä on ponnistella, kun kuitenkin lopulta kuolemme. Tämän jokaiselle yhteisen perusmasennuksen kohtaaminen ja työstäminen on tärkeää. Kohtaloni on kuolla ja pelkään kuolemaa, mutta niin kauan kuin elän, tahdon tehdä sen täysillä, isä Mitro kertoi omista selviytymiskeinoistaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat