Mainos

Mart Laar ei lähde Viron hallitukseen

Isänmaan ja Res Publican liiton johtaminen on Mart Laarin mukaan niin vaativa tehtävä, että siihen pitää keskittyä täysin eikä ministerin salkun hoitamisella jäisi näin aikaa.

Viron kaksinkertainen ex-pääministeri Mart Laar ei lähde ministeriksi Viron uuteen hallitukseen, vaan aikoo sen sijaan pyrkiä Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) johtoon. Laar ilmoitti asiasta puoluetovereilleen tänään.

IRL tavoitteli Laarille alun perin ulkoministerin salkkua, mutta pääministeri Andrus Ansipin vaatimuksesta tehtävässä jatkaa reformipuolueen Urmas Paet.

Reformi, IRL ja sosiaalidemokraatit sopivat hallituksen muodostamisesta ja salkkujen jaosta puolueiden kesken eilen. IRL sai talous-, puolustus-, maatalous-, koulutus- ja alueministerin salkut sekä parlamentin puhemiehen paikan, mutta ministerien nimilistaa ei vielä ole lyöty lukkoon.

Postimees-lehdelle Laar sanoi, että ratkaisu oli hänen omansa, eikä puolueen sisällä ollut asiasta kiistaa. Vasta viime vuonna yhdistyneen IRL:n johtaminen on Laarin mukaan niin vaativa tehtävä, että siihen pitää keskittyä täysin.

Ansip kiistää torjuneensa Laarin

Viron viestimissä on laajasti pohdittu, miksi Ansip ei huolinut Laaria ulkoministeriksi. Pääministerin on epäilty pelänneen, että olisi itse jäänyt kokeneen ja maailmalla hyvin tunnetun Laarin varjoon.

Ansip on torjunut tämmöiset väitteet. Hän korosti eilen, että hallitukseen ovat hänen puolestaan tervetulleita niin Laar kuin IRL:n toinen ex-pääministeri Juhan Parts. Ansipin mukaan ulkoministerin paikan pitäminen pääministerin puolueella on yleinen käytäntö.

Toisen Viron lehdistössä esiintyneen teorian mukaan reformipuoluetta rahoittaneet liikemiehet vastustivat Laaria, joka on kärkevästi arvostellut Venäjän nykyjohtoa ja olisi siksi voinut haitata idänkauppaa. Nämä epäilyt saivat vettä myllyyn, kun takavuosien pääministeri, nykyinen suurliikemies Tiit Vähi alkuviikosta sanoi, ettei Ansipin pitäisi huolia "päävastustajaansa" Laaria hallitukseen lainkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.