Markku Kanerva ehti jo iloita, mutta arvonnan erikoisuus sysäsi Suomen hetkessä "kauhulohkoon" – "Katselin, että ihan hyvältä näyttää"

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva analysoi lohkoarvonnan tulosta:"Oleellisinta on se, että olemme karsinnoissa iskussa" 1:53
"Tulee sekoittamaan lohkon tilannetta" – Markku Kanerva perkaa Suomen MM-lohkovastustajat.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue päätyi maanantain arvonnassa MM-karsintojen D-lohkoon. Päävalmentaja Markku Kanerva sanoo Suomen lohkon olevan varsin kova.

Suomen seuraksi D-lohkoon arvottiin hallitseva maailmanmestari Ranska, Ukraina, Bosnia ja Hertzegovina ja Kazakstan. Kanerva pyöritteli julkisuudessa ennen arvontaa eri lohkovaihtoehtoja. Toteutunut ei ole sieltä helpoimmasta päästä. 

– Lähempänä ehkä niin sanottua kauhulohkoa, Kanerva sanoi Palloliiton tiedotustilaisuudessa.

– Haastavia pelejä on edesä. Niitä tarvitaan, jos ajatellaan EM-kisoihin valmistautumista.

MM-karsinnat käynnistyvät maaliskuussa. Suomi pelaa ensimmäisissä EM-kilpailuissaan tulevana kesänä.

Pelkästään EM-valmistautumisen kannalta Kanerva ei tietenkään MM-karsintoihin suuntaa. 

– Joukkue osoittanut viime vuosina, että ei kuvia kumarrella. Pystymme haastamaan isojakin maita.

Pahin mahdollinen Bosnia

Lohkossa Ranska on selkeä ennakkosuosikki. Suomi onnistui syksyllä kaatamaan maan ystävyysottelussa vieraskentällä. Kanerva muistuttaa karsinnoissa molempien pelaavan vahvasti muuttuneella joukkueella.  

Kakkoskorista lohkoon noussut Ukraina taas tekee Kanervan mukaan nousua pelaajalegenda Andrei Shevchenkon valmennuksessa. Ukrainasta Suomella on aiempaa kokemusta edellisistä MM-karsinnoissa, joissa sekä koti- että vierasottelussa tuli maalin tappio.

– Kova joukkue. Ei mahdoton lyötäväksi. Ukraina on ollut hyvä kotona. Se voitti kotonaan Espanjan ja Sveitsin Kansojen liigassa. Se kertoo joukkueen tasosta.

Pahin takaisku Suomelle tuli nelosarvontakorista, josta lohkoon nousi Bosnia ja Hertzegovina. Suomi pudotti Kansojen liigan menestyksellään maan kolmosarvontakorista, mutta saikin sen nyt vastaansa karsinnassa.

– Bosnia oli pahin mahdollinen neljännestä korista. Olemme pystyneet sen kotona kellistämään.

Kellistys tapahtui EM-karsinnoissa kesällä 2019, kun Bosnia ja Hertzegovina kaatui Ratinan stadionilla Tampereella maalein 2–0. Karsintojen vierasottelussa Bosnia oli parempi 4–1.

Kanerva uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin kovassa karsintalohkossa.

– Ristiin tullaan varmaan paljon pelaamaan. Oleellinen juttu on se, että joukkue on iskussa ja pelaajat terveenä ja hyvällä pelikokemuksella ja tuntumalla. Sitä kautta on mahdollisuus pärjätä.

Yllä olevalta  videolta voit katsoa Kanervan arviot Suomen MM-karsintalohkon vastustajista.

"Lähdetään unelmoimaan uudelleen"

Suomi saavutti edellisissä EM-karsinnoissa historiallisen ensimmäisen miesten maajoukkueen arvokisapaikan. Nyt on aika tehdä uutta historiaa.

– Joukkue on osoittanut, että historiaa on pystytty tekemään. Nyt lähdetään unelmoimaan uudelleen. Tavoitteet ovat korkealla, haluamme päästä MM-kisohiin. Tie on kivikkoinen ja hankala.

Erilaisten lohkorajoitusten vuoksi Suomen karsintalohko oli arvonnan aikana muodostumassa varsin eri näköiseksi, kun lohkoon ehdittiin nostaa ensin Valko-Venäjä, sitten Viro. Nämä korvautuivat kuitenkin Bosnia ja Hertzegovinalla ja Kazakstanilla.

Syynä oli Euroopan jalkapalloliiton Uefan päättämät talvirajoitukset, joiden mukaan yli kahta niin sanottua talvimaata ei voitu arpoa samaan lohkoon.

Kanerva kertoi eläneensä arvonnan aikana jännittäviä hetkiä.

– Itsekin arvonnan aikana katselin, että ihan hyvältä näyttää, kun Valko-Venäjä saadaan samaan lohkoon. Ja sama Viron kohdalla. Ne blokattiin pois.

Kanervalla riittää puuhaa seuraavina kuukausina, kun ensin maaliskuussa käynnistyvät MM-karsinnat ja kesällä alkavat EM-kilpailut. Vastustajien pelin tutkiminen käynnistyy pikaisesti.

– Kiireiset ajat tulee. Maaliskuu tulee aika nopeasti vastaan. Varmaan lähipäivinä otetaan palaveria ja katsotaan, miten aletaan skouttaamaan, Kanerva sanoi.

– Ongelma on, että tässä ei ole pelejä välissä. Analyysit tehdään Kansojen liigan ja EM-karsintojen perusteella näistä joukkueista.

MM-karsintojen otteluohjelma julkaistaan tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat