Marjaretkiltä irtoaa terveelliset eväät

Suomen luonto alkaa juuri nyt olla pullollaan aromikkaita ja vitamiinipitoisia marjoja. Mustikkasato on ehtinyt kypsäksi jo Etelä- ja Keski-Suomessa, ja muualla Suomessakin mustikkamättäille päästään heinäkuun loppuun mennessä. Kainuussa ja Lapissa on jo päästy täyttämään hillaämpäreitä. Ensimmäisiä vattuja saadaan maistella aivan näinä päivinä, sillä vadelmasato alkaa olla runsaimmillaan koko maassa. Elokuisilta marjaretkiltä irtoaa aineksia esimerkiksi kaarnikkamehun tekoon, ja voivatpa kuun lopulla osua kohdalle jo ensimmäiset punaposkiset puolukatkin.

Kotoiset luonnonmarjamme ovat tunnetusti terveellistä ravintoa. Marjat ovat kevyttä syötävää, sillä ne sisältävät energiaa vain vähän, mutta hyödyllisiä ravintoaineita sitäkin runsaammin. Marjat ovat pullollaan vitamiineja, erityisen paljon niistä löytyy C-vitamiinia. Monet marjat sisältävät C-vitamiinia jopa enemmän kuin hedelmät, esimerkiksi lakasta sitä löytyy kaksinverroin runsaammin kuin varsinaisena C-vitamiinipommina pidetystä appelsiinista. Lakka onkin ravintosisällöltään arvokkaimpia marjojamme, sillä se päihittää vitamiini- ja kivennäisainesisällöllään useimmat muut marjat. Kuitua lakassa on enemmän kuin missään muussa marjassa. Myös muut luonnonmarjamme ovat verrattomia kivennäsiaineiden ja kuidun lähteitä.

Marjojen kuitu pitää kolesterolin kurissa

Marjojen kivennäisainepitoisuus on samaa suuruusluokkaa kuin hedelmien, ja ne ovat merkittäviä etenkin kaliumin ja magnesiumin lähteenä. Marjoissa on runsaasti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua. Liukoisella kuidulla on edullinen vaikutus elimistön kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan, kun taas liukenematon kuitu pistää suolen toimintaan vauhtia ja auttaa siten esimerkiksi ummetuksen ehkäisyssä.

Marjoissa on runsaasti myös erilaisia fenolisia yhdisteitä, joihin lukeutuvat muun muassa flavonoidit. Fenoliset yhdisteet ovat saaneet viime aikoina paljon huomiota, sillä niillä on todettu olevan merkitystä mm. sydän- ja verisuonitautien, syövän ja tulehdusten ehkäisemisessä. Flavoinoidit ovat olleet toistaiseksi tutkituimpia fenolisia yhdisteitä. Marjojen kuorikerroksissa flavonoideja on kaikkein runsaimmin, joten kuoriosia ei kannata heittää hukkaan ruuanvalmistuksen yhteydessä, vaan on järkevämpää hyödyntää koko marja. Erityisen runsaasti flavonoideja sisältäviä luonnonmarjoja ovat karpalo, juolukka, puolukka ja variksenmarja.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat