Marinin vai Orpon hallituksen vika? Maria Ohisalon sivallus Suomen ilmastotoimien romahduksesta synnytti myrskyn: "Tuo ei Timo ole totta"

Vauhdittaako ilmastokokous Suomen vientiä, ministeri Adlercreutz? 9:39
Vauhdittaako ilmastokokous Suomen vientiä, ministeri Adlercreutz?

Vihreiden Maria Ohisalo kritisoi nykyistä hallitusta ilmastotoimista, jotka hänen mukaansa ovat johtaneet Suomen sijoituksen romahtamiseen ilmastotoimia arvioivassa indeksissä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kritisoi eilen viestipalvelu X:ssä nykyisen hallituksen ilmastotoimia.  

Ohisalon mukaan Suomi olisi tippunut nykyisen istuvan hallituksen toimesta sijalta 15. sijalle 26. valtioiden ilmastotoimia arvioivassa indeksissä. Germanwatch on riippumaton kehitysyhteistyö-, ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestö, joka toimii kestävän globaalin kehityksen puolesta.

– Eikä yllätä yhtään! Istuvan hallituksen toimesta Suomi on siirtynyt sijalta 15. sijalle 26. valtioiden ilmastotoimia arvioivassa indeksissä. Samaan aikaan Suomi puhuu pääministeriä myöten maailmalla kauniita toimistaan. Tässä näytöt, Ohisalo kirjoitti.

Useat huomauttivat Ohisalon jakaman vertailun tietojen olevan vuosilta 2021–2022, joka on tuorein mahdollisin saatavilla oleva tieto. Tuolloin vihreät oli SDP:n Sanna Marinin johtamassa hallituksessa, nimenomaan ilmastoasioista vastaavana puolueena.

Ympäristöministeri hallituksessa oli vuosina 2019–2021 vihreiden Krista Mikkonen ja vuosina 2021–2022 vihreiden Emma Kari

Kommentoijat olivat kiinnittäneet asiaan huomiota ja Ohisalon jakama vertailu keräsi nopeasti huomiota. 

– Indeksi näyttää dataa kahden vuoden takaa. Nykyisellä hallituksella ei ole mitään tekemistä indeksiin vaikuttavien tulosten ja päätösten kanssa, Markus Haapala kommentoi.

Vaikka data nojaa parin vuoden takaiseen tilanteeseen, itse indeksi näyttää keskittyvän ennakoiden vuoteen 2024.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen puolusti Ohisaloa jakamalla kuvakaappauksen indeksiin perustuvista tiedoista. Näiden tietojen mukaan indeksissä on otettu huomioon Suomen nykyisen hallituksen vähemmän kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.

– Vertailun keskeinen havainto on Orpon hallituksen ilmastopolitiikassa peruuttaminen, Mäkynen sanoo X:ssä. 

Ohisaloa kritisoi ulostulosta myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen, jonka kommenttiin Mäkynen joutui myös puuttumaan.

Tuo ei Timo ole totta, Mäkynen vastasi Heinoselle.

Ohisalo itse pahoitteli jakamaansa väärää tietoa lauantaina iltapäivällä, ja hän poisti aiemman, keskustelua herättäneen twiittinsä.

Jään silti odottamaan nykyisen hallituksen kunnianhimoisia ilmastotoimia. Nykyisten päätösten valossa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ei tule toteutumaan, Ohisalo kirjoitti.

 

Lue myös:

    Uusimmat