Marinin Navalnyi-tviitistä ei käyty keskustelua etukäteen, sanoo presidentti – näin pääministeri Sanna Marin kertoo tilanteesta

3:42
Näin Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Aleksei Navalnyin keskustelua herättänyttä vangitsemista – kertoo keskustelleensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) olleensa siinä käsityksessä, että venäläistä oppisitiopoliitikkoa Aleksei Navalnyitä koskevasta kannanotosta olisi käyty keskustelua hänen esikuntansa ja ulkoministeriön esikunnan sekä tasavallan presidentin kanslian välillä.

Navalnyi pidätettiin Venäjällä sunnuntaina illalla ja Marin vaati hänen vapauttamistaan maanantaina Twitter-viestissään. 

– Minun tietoni mukaan Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta oli käyty keskustelua esikuntani ja ulkoministeriön virkakunnan välillä. Käsitykseni oli tuolloin maanataina aamulla, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa. Sittemmin on selvinnyt, ettei näin ollut ja keskustelin tasavallan presidentin kanssa asiasta maanantaina eli samana päivänä, Marin kertoi torstaina EU-kysymyksiin liittyneessä puhelintiedotustilaisuudessa.

Marin ei suoraan ottanut kantaa siihen, rikottiinko Navalnyi-tapauksessa ulkopolitiikan marssijärjestystä. Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

– Asiasta ensimmäisen kannanoton teki sunnuntaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Sunnuntaina oli viestivaihtoa oman esikuntani ja ulkoministeriön välillä. Tuolloin oli käsitys, että myös tasavallan presidentin kansliaan oltiin yhteydessä.  Kyse oli EU:n yhteisen kannan muodostuksesta ja siinä tilanteessa käytiin keskustelua, Marin kommentoi.

Myös pääministerin esikunnasta on kerrottu Marinin olleen tviittiä julkaistessaan siinä käsityksessä, että Aleksei Navalnyin tilanteesta ja EU:n yhteisestä kannanmuodostuksesta olisi käyty keskustelua.

Esikunnan mukaan tämä on yleinen käytäntö, eikä pääministerillä ollut syytä olettaa muuta. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi aiemmin tänään, että Marin ei keskustellut hänen kanssaan ennen omaa oppositiojohtaja Navalnyita koskevaa kannanottoaan. 

Kyse on siitä, kuka teki Suomesta ensimmäisen kannanoton Navalnyin kiinniottoon liittyen.

Marin kommentoi maanantaina Twitterissä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniottoa ja vaati tämän vapauttamista. Vasta tämän jälkeen Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Kommentoinnin marssijärjestystä tiedusteltiin Niinistöltä politiikan toimittajien ja tasavallan presidentin etätapaamisessa. Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.


Juttua päivitetty kello 20.15. Jutussa korvattu Marinin esikunnan kommentteja pääministerin omilla kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja