Mainos

Mari Karppisen kommentti: Yhdysvaltain historiassa kaksi presidenttiä on asetettu virkasyytteeseen ja heidät kummatkin vapautettiin syytteistä – Trumpilla ei ole välttämättä mitään hätää

1:55

Kaksi vuotta jatkunut Venäjä-tutkinta ei riittänyt taivuttamaan Yhdysvaltain demokraattien korkeimmassa asemassa toimivaa Nancy Pelosia. Erikoissyyttäjän Robert Muellerin kongressin kuuleminen ei rohkaissut tarpeeksi. Viimeisen viikon ajan Yhdysvalloissa on kohuttu presidentti Donald Trumpin väitetystä Ukrainan presidentin painostuksesta ja Pelosille riitti.

Todellisuudessa Trumpin virkasyytetutkinta on ollut odotettavissa ainakin siitä asti, kun hän irtisanoi Venäjä-tutkintaa johtaneen FBI:n James Comeyn keväällä 2017. Mistä Ukraina-kohussa on siis kyse?

Trumpin väitetään painostaneen ja kiristäneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä oman vaalikampanjansa edistämiseksi.

Yhdysvaltalaismedialle puhuneen nimettömän Valkoisen talon "ilmiantajan" mukaan Trump on uhannut jäädyttää Ukrainan useamman sadan miljoonan dollarin sotilasavun, ellei Zelensky auta kaivamaan epäedullisia tietoja Trumpin kilpailijasta, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja hänen Hunter-pojasta. Hunter Biden on työskennellyt ukrainalaisessa yhtiössä.

Trump on myöntänyt puhuneensa Bidenista Ukrainan presidentin kanssa heinäkuussa puhelimessa ja kuvio on muutenkin hämärä.

Pelosi korosti virallisessa virkasyytemenettelyä koskevassa televisiopuheessaan, kuinka Trump on rikkonut lakia ja toiminut perustuslain vastaisesti.

Pelosi painotti, ettei kukaan ole lain yläpuolella. Trump kiistää vääryydet ja aikoo julkistaa puhelun yksityiskohdat keskiviikon aikana.

Historian valossa on sanottava, että vaikka virkasyytetutkinta oli Trumpin presidenttiuran alkuajoista lähtien odotettavissa, seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Ainoat presidentit, jotka ovat saaneet virkasyytteen ovat Andrew Johnson vuonna 1878 ja Bill Clinton yli sata vuotta myöhemmin vuonna 1998. Kummatkin vapautettiin lopulta syytteistä (Richard Nixon ehti irtisanoutua ennen kuin prosessi kunnolla aloitettiin).

Trumpin osalta prosessi voi mennä monella tavalla. Yksi ennustus on, että tutkinnan jälkeen edustajainhuoneen enemmistöä pitävät demokraatit katsovat näytön riittävän virkasyytteen nostamiseen.

Virkasyytteen nostamiseen tarvitaan kuitenkin senaatin hyväksyntä ja siellä Trumpin puolueella, republikaaneilla, on enemmistö. Tällä hetkellä on vielä vaikea nähdä, että republikaanit uskaltaisivat päästää Trumpista irti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja