Mansikkapellot vetävät taas nuorisoa

Kesätyö mansikanpoimijana kiinnostaa nuorisoa enemmän kuin vielä muutama vuosi takaperin. Alle 20-vuotiaita suomalaisnuoria olisi tarjolla töihin enemmän kuin pelloille mahtuu.

- Tarjokkaita on ollut todella paljon keväästä lähtien. Vieläkin tulee kymmenkunta puhelua ja sähköpostia päivittäin, kertoo Ilkka Voutilainen Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin Yhdistyksestä.

Sama ilmiö on huomattu ympäri Suomen. Tänä ja viime kesänä nuoria mansikanpoimijoita on tarjoutunut työhön selvästi enemmän kuin muuten 2000-luvulla.

- Osittain johtuu siitä, että muita kesätöitä ei ole tarjolla, Voutilainen sanoo.

Eniten mansikanpoimintapesti kiinnostaa 15–18 -vuotiaita, mutta yleensä he jaksavat viipyä työssä vain muutaman päivän. Lyhytkestoiset työrupeamat eivät miellytä työnantajia, koska poimittavaa riittäisi alueesta riippuen vielä elokuussakin. Mieluiten poimijat palkattaisiin koko satokaudeksi.

- Mansikanpoiminta vaatii fyysistä työtä. Suomalaisella nuorisolla ei kunto enää riitä tällaiseen työhön. Suomalaisia olisi tulossa paljon, mutta yleensä he jaksavat olla vain 2–3 päivää, kertoo mansikanviljelijä Jari Suominen Sauvosta, Lounais-Suomesta.

Tunkua riittää ulkomailta asti

Vaikka mansikanpoiminta on parin viime vuoden aikana kiinnostanut nuoria yhä enemmän, ei se edelleenkään ole kesätöistä se trendikkäin. Suomalaisnuoret ovat lähes kadonneet pelloilta kymmenessä vuodessa. Sen sijaan ulkomailta saapuu poimijoita aina vain enemmän ja kauempaa.

Suurin osa ulkomaalaisista poimijoista on kotoisin Venäjältä, Ukrainasta tai Baltian maista.

- Ihan selkeästi poimijoiden määrä ja tarjonta on lisääntynyt. Tänä kesänä poimijoita tulee Vietnamista ja ehkä Burmasta asti, kertoo rovaniemeläinen mansikanviljelijä Mikko Kostamo.

Erityistä värväystä ei tarvita, vaan tieto mansikanpoimijan työstä leviää yleensä viidakkorummun kautta.

- Monet poimijat tulevat entisten yhteyksiensä perusteella ja he tuovat mukanaan myös tuttujaan ja sukulaisiaan, sanoo Voutilainen.

Myös Työ- ja elinkeinotoimiston internet-sivuille laitettuja ilmoituksia luetaan Voutilaisen mukaan selvästi myös ulkomailla.

- Erityisesti Ukrainasta tarjotaan paljon työvoimaa myös maatalousyliopistojen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat