Mansikan pääsato kypsynyt Lounais-Suomessa

Mansikan pääsato on Lounais-Suomessa valmis korjattavaksi. Marjat kypsyvät Lounais-Suomessa noin viikon verran aiemmin muuhun maahan verrattuna.

Alkanutta viikkoa voidaan pitää Turun seudulla mansikan pääsatoviikkona. Hortonomi Jorma Jokela Farma Maaseutukeskuksesta kertoo, että sadosta tulee ainakin tyydyttävä. Sato saatiin pelastettua, vaikka se oli työn takana.

Hallaöitä oli paljon, ja viljelijät joutuivat valvomaan yöt ja torjumaan hallaa sadettamalla.

-Sadetus teetti töitä valtavan tuntimäärän. Tulee mansikan hinnaksi mikä tahansa, työtuntia kohden palkkio jää pieneksi, Jokela tietää. Sateiden vuoksi tuholaisten kehitys on hitaampaa ja lisääntyminen on vähäisempää. Mitään hälyttäviä tautejakaan marjassa ei ainakaan vielä näy.

Maaseutukeskuksen alueella on mansikkaa viljeltynä 250-300 hehtaaria, joka on noin kymmenen prosenttia koko maan viljelyalasta.

-Edellinen talvi tuhosi kasvustoja jonkun verran ja vähensi pinta-aloja Lounais-Suomessa, Jokela muistaa. Mansikan pääviljelyalueita ovat Savo, Lounais-Suomi ja Kaakkois-Suomi. Yhtä selviä päätuotantoalueita kuin aiemmin ei ole enää.

Mansikan viljely on levinnyt lähes kaikkiin pitäjiin. Paikoin maa on kuitenkin viljelyyn liian savista ja tasaista. -Asiakkaat ovat huomanneet, että mitä lähempää mansikkaa saa ja mitä pienempi aika kuluu poimimisesta käyttöönottoon, sitä parempaa on marjan laatu. Mansikan itsepoiminta viljelijän maasta suoraan kuluttajan koriin on yhä käytössä, vaikka nuorehko sukupolvi ole siitä enää kovin innostunut.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja