Mainos

Manner-Suomi jaetaan 79 seutukuntaan

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen antoi tänään päätöksen, jolla seutukuntien määrää vähennetään neljällä.

Korhonen, Martti, ministeri

Manner-Suomi jaetaan 79 seutukuntaan 1. helmikuuta. 23 kunnan seutukunta muuttuu. Jako perustuu lähinnä työssäkäyntiin ja kuntien väliseen yhteistyöhön. Nyt tehty päätös ei koske Ahvenanmaata. Suurimmat muutokset koskevat Pirkanmaalla kolmen seutukunnan yhdistymistä yhdeksi, Ylä-Pirkanmaan seutukunnaksi. Tämän seutukunnan muodostavat nyt Juupajoki, Längelmäki, Orivesi, Mänttä, Vilppula, Kuru, Ruovesi ja Virrat.

Oulun eteläpuolinen seutukunta eli nykyinen Lakeuden seutukunta sulautuu Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän osalta Oulun seutukuntaan. Rantsila ja Haapavesi siirtyvät Siikalatvan seutukuntaan. Kangaslampi siirretään Varkauden seutukuntaan samalla, kun kunta siirtyy ensi vuoden alusta Etelä-Savosta Pohjois-Savon maakuntaan. Tämän seurauksena entisestä Joroisten seutukunnasta Joroinen siirretään Juvan seutukuntaan ja Heinävesi Savonlinnan seutukuntaan. Kuopion seutukunta laajennetaan Karttulan ja Maaningan kunnilla.

Myrskylä ja Pukkila siirtyvät Porvoon seutukuntaan. Lisäksi Uuraisten kunta liitetään Jyväskylän seutukuntaan, Pudasjärven kunta Iin seutukuntaan ja Vaalan kunta Kajaanin seutukuntaan. Edellinen seutukuntajakopäätös on tehty joulukuussa 1993 ja sitä tarkistettiin huhtikuussa 1997 sen jälkeen, kun valtioneuvosto oli päättänyt maakuntajaosta.

Seutukunta on maakuntaa pienempi tilastollinen alueyksikkö. Alueellisen kehitystä kuvaavia tunnuslukuja seurataan seutukuntatasolla. Niiden perusteella on määritelty kansalliset yritystuen tukialueet ja EU:n alueelliset tavoitealueet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.