Mainos

Mandatum povaa ylikuumenemista

Mandatum-pankki pitää julkistamassaan talouskatsauksessa ennallaan aiemmat arvionsa Suomen talouskasvusta. Samalla pankki varoittaa, että taloutta uhkaa ylikuumentuminen.

Pankin ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 4,2 prosenttia ja ensi vuonna 4,5 prosenttia. Talouskasvua ylläpitävät yksityinen kulutus, teknologian vienti ja rakentaminen. Yksityisen kulutuksen pankki ennakoi lisääntyvän tänä vuonna 4,9 prosenttia ja ensi vuonna 4,3 prosenttia.

Mandatum nosti inflaatioennusteitaan, joiden mukaan tänä vuonna inflaatioprosentti on 1,4, kun se maaliskuussa julkaistun arvion mukaan olisi ollut 1,3 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio kiihtyy 2,6 prosenttiin, kun aiempi arvio oli 2,2 prosenttia. Mandatumin mukaan inflaation ja talouden ylikuumentumisen pelko ovat aiheellisia, jos maailmantalous elpyy odotettua rivakammin ensi vuonna. Esimerkiksi öljyn hinnan nousu auttaa Venäjän taloutta pääsemään takaisin jaloilleen.

Mandatum asettui puolustamaan tiukkaa valtion tulo- ja menopolitiikkaa sekä maltillista palkkakehitystä. Työttömyys Suomessa lisääntyy Mandatumin mukaan tänä vuonna 10,2 prosenttiin. Pankin aiempi arvio oli tasan kymmenen prosentin työttömyysaste.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.