Manchester Cityn mestariluotsilta odottamaton tempaus – yllättävä ratkaisu hämmensi heti vastustajia

Valioliiga ja La Liga alkavat – C Moren asiantuntijat ennakoivat uutta kautta 2:25
Valioliiga ja La Liga alkavat – C Moren asiantuntijat ennakoivat uutta kautta

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola on tullut uransa varrella tunnetuksi jalkapalloa radikaalisti muovanneista taktisista innovaatioistaan. Hallitsevan Mestarien liigan voittajan harjoituskausi ja uuden sesongin ensiaskeleet antavat luvan odottaa kenties jälleen jotain aivan uutta.

Keskiviikkoiltana Kreikan Pireuksessa pelattavassa Manchester Cityn ja Sevillan välisessä Super Cupissa saatetaan nähdä jälleen vilaus Guardiolan tuoreimmasta keksinnöstä. Espanjalaisvalmentaja testasi harjoituskaudella Bayern Münchenia vastaan poikkeuksellista 4-2-5-muodostelmaa Cityn käynnistäessä hyökkäystä omalta alueeltaan.

Valioliigan taitavimpiin maalivahteihin jalalla lukeutuva Ederson on systeemissä olennaisessa roolissa. Kun Cityllä on pallo oman rangaistusalueen tuntumassa, brasilialainen nousee mukaan Cityn puolustuslinjaan "vasemmaksi toppariksi". Hänestä katsottuna vasemmalla pelaa tässä tilanteessa usein hollantilainen Nathan Ake ja oikealla "toisena topparina" portugalilainen Ruben Dias. Keskikentällä pelattavaksi itseään tekevät tällä kaudella usein espanjalaistähti Rodri ja Chelseasta saapunut Mateo Kovacic.

Erikoinen asetelma nähtiin harjoituskauden ottelussa Bayern Münchenia vastaan heti ensiminuuteilla, eikä kysymyksessä ollut yksittäinen tempaus. Myöhemmin Bayernin Serge Gnabry prässäsi Diasia, joka odotti Edersonin nousemista toiseksi toppariksi ja pelasi pallon hänelle, joka levitti pelin hölmistyneen Bayern-hyökkäyksen seuratessa laitaan Akelle. Bayernin ensimmäinen prässilinja oli murrettu yllättävällä muuttujalla hetkessä. City loi systeemillä omalle alueelleen ylivoiman aina, kun Ederson ei pysynyt pallossa liian pitkään.

Valioliigan avausottelussa myös Burnley oli ajoittain ihmeissään Cityn uudesta rakentelusta. Se pyrki pelaamaan mies kerrallaan syöttösuunnat pois, mutta ikään kuin ylimääräisenä pelaajana linjaa ilmestynyt Ederson oli heille usein odottamaton muuttuja. Burnley oli arka prässäämään Edersonia, joka pelattuaan pallon esimerkiksi viereen oikealle Manuel Akanjille ei maalivahdeille tyypilliseen tapaan aina pudonnutkaan takaisin rangaistualueelle vaan otti askeleita eteenpäin yhdessä puolustuslinjan kanssa.

Burnley löysi myös lääkkeitä Guardiolan uuteen systeemiin. Ederson saatiin hetkittäin pakotettua puolipitkään tai pitkään avaukseen, jolloin epävarmuustekijät Cityn kannalta kasvoivat merkittävästi.

Jalkapallo on pallollisena ja pallottomana, hyökätessä ja puolustettaessa, kompleksinen kokonaisuus, joka ei purkaudu tai selity yhteen uuteen pelin avaamisen malliin. Joka tapauksessa "maalivahditon" 4-2-5 on yksi mielenkiintoinen seikka seurattavaksi, kun viime kauden triplamestari jahtaa ensimmäistä pokaaliaan kansainvälisiltä kentiltä keskiviikkoiltana Sevillaa vastaan.

Super Cupin studiolähetys käynnistyy C More Sport 2 -kanavalla kello 21.00. MTV3:lla mukaan voi liittyä kello 21.30. Ottelu käynnistyy kello 22.00.

Lue myös:

    Uusimmat