Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Makutottumukset muotoutuvat imeväisiässä

kuva: futureimagebank.com
kuva: futureimagebank.comfutureimagebank.com
Julkaistu 13.04.2004 14:01

Imeväisiän makukokemukset vaikuttavat tottumuksiin myöhemmälläkin iällä. Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että elämän ensimmäisten kuukausien aikainen ruokinta pohjustaa suhtautumista erilaisiin makuihin.

Kitkerään makuun tottuneet söivät tyytyväisinä

Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 53 vauvaa. Osaa ruokittiin 7 kuukauden ajan tavallisella miedonmakuisella maitokorvikkeella ja osaa hydrolysoidulla korvikkeella, joka maistuu epämiellyttävän kitkerältä. Ravitsemuksellisesti korvikkeet ovat samankaltaisia.Seitsemän kuukauden ruokinnan jälkeen lapsille annettiin kumpaakin korviketta.

Vauvojen suhtautuminen korvikkeeseen ja syöty määrä riippui siitä, kumpaa tuotetta hän oli seitsemän kuukauden aikana syönyt. Lapset, jotka eivät olleet aikaisemmiin saaneet hydrolysoitua korviketta, eivät halunneet syödä sitä. Sen sijaan siihen jo aiemmin tottuneet nauttivat myös kitkerän korvikkeen tyytyväisinä.

Äidin imetyksen aikainen ruokavalio vaikuttaa lapsen makutottumuksiin

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että leikki-ikäiset, hydrolysoitua korviketta vauvana saaneet lapset hyväksyvät muita helpommin kitkerät maut. Pitkäaikainen tutkimus rintaruokinnan vaikutuksista makutottumuksiin kertoo, että äidin ruokavalio imetyksen aikana vaikuttaa siihen, mistä ruuasta lapsi myöhemmin pitää. Rintamaitoon välittyy makuja äidin ruuasta ja sen perusteella lapselle muotoutuu kokemus hyväksyttävistä mauista.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassaInhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • Eilen17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää