Makutottumukset muotoutuvat imeväisiässä

Imeväisiän makukokemukset vaikuttavat tottumuksiin myöhemmälläkin iällä. Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että elämän ensimmäisten kuukausien aikainen ruokinta pohjustaa suhtautumista erilaisiin makuihin.

Kitkerään makuun tottuneet söivät tyytyväisinä

Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 53 vauvaa. Osaa ruokittiin 7 kuukauden ajan tavallisella miedonmakuisella maitokorvikkeella ja osaa hydrolysoidulla korvikkeella, joka maistuu epämiellyttävän kitkerältä. Ravitsemuksellisesti korvikkeet ovat samankaltaisia.Seitsemän kuukauden ruokinnan jälkeen lapsille annettiin kumpaakin korviketta.

Vauvojen suhtautuminen korvikkeeseen ja syöty määrä riippui siitä, kumpaa tuotetta hän oli seitsemän kuukauden aikana syönyt. Lapset, jotka eivät olleet aikaisemmiin saaneet hydrolysoitua korviketta, eivät halunneet syödä sitä. Sen sijaan siihen jo aiemmin tottuneet nauttivat myös kitkerän korvikkeen tyytyväisinä.

Äidin imetyksen aikainen ruokavalio vaikuttaa lapsen makutottumuksiin

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että leikki-ikäiset, hydrolysoitua korviketta vauvana saaneet lapset hyväksyvät muita helpommin kitkerät maut. Pitkäaikainen tutkimus rintaruokinnan vaikutuksista makutottumuksiin kertoo, että äidin ruokavalio imetyksen aikana vaikuttaa siihen, mistä ruuasta lapsi myöhemmin pitää. Rintamaitoon välittyy makuja äidin ruuasta ja sen perusteella lapselle muotoutuu kokemus hyväksyttävistä mauista.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja