Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Makutottumukset muotoutuvat imeväisiässä

kuva: futureimagebank.com
kuva: futureimagebank.comfutureimagebank.com
Julkaistu 13.04.2004 14:01

Imeväisiän makukokemukset vaikuttavat tottumuksiin myöhemmälläkin iällä. Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että elämän ensimmäisten kuukausien aikainen ruokinta pohjustaa suhtautumista erilaisiin makuihin.

Kitkerään makuun tottuneet söivät tyytyväisinä

Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 53 vauvaa. Osaa ruokittiin 7 kuukauden ajan tavallisella miedonmakuisella maitokorvikkeella ja osaa hydrolysoidulla korvikkeella, joka maistuu epämiellyttävän kitkerältä. Ravitsemuksellisesti korvikkeet ovat samankaltaisia.Seitsemän kuukauden ruokinnan jälkeen lapsille annettiin kumpaakin korviketta.

Vauvojen suhtautuminen korvikkeeseen ja syöty määrä riippui siitä, kumpaa tuotetta hän oli seitsemän kuukauden aikana syönyt. Lapset, jotka eivät olleet aikaisemmiin saaneet hydrolysoitua korviketta, eivät halunneet syödä sitä. Sen sijaan siihen jo aiemmin tottuneet nauttivat myös kitkerän korvikkeen tyytyväisinä.

Äidin imetyksen aikainen ruokavalio vaikuttaa lapsen makutottumuksiin

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että leikki-ikäiset, hydrolysoitua korviketta vauvana saaneet lapset hyväksyvät muita helpommin kitkerät maut. Pitkäaikainen tutkimus rintaruokinnan vaikutuksista makutottumuksiin kertoo, että äidin ruokavalio imetyksen aikana vaikuttaa siihen, mistä ruuasta lapsi myöhemmin pitää. Rintamaitoon välittyy makuja äidin ruuasta ja sen perusteella lapselle muotoutuu kokemus hyväksyttävistä mauista.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Black Friday on riskialtis tarjousviidakko – erityisesti näitä asioita rikolliset hyödyntävätTämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikorttiVuodelle 2026 osuu yhdeksän arkivapaata – näin ne sijoittuvat!Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpalojaOletko tullut ajatelleeksi? Eläinsuojeluyhdistykseltä tärkeä muistutus lemmikin omistajilleVoiko Suomeen iskeä pahin influenssa kymmeneen vuoteen? Virusmuunnos huolettaa maailmalla
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 13:29
    Black Friday

    Black Friday on riskialtis tarjousviidakko – erityisesti näitä asioita rikolliset hyödyntävät

  • 10:15
    Ruoka

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • 09:02
    Juhlapyhät

    Vuodelle 2026 osuu yhdeksän arkivapaata – näin ne sijoittuvat!

  • 08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • 06:46
    Lemmikit

    Oletko tullut ajatelleeksi? Eläinsuojeluyhdistykseltä tärkeä muistutus lemmikin omistajille