Makkaranpaistoa hiihtoretkellä? Näin sytytät nuotion oikein

Hiihtoretkellä maistuu nuotiopaikalla käristetty makkara, mutta miten nuotion saakaan parhaiten sytytetyksi? Lue vinkit!

Avotulen teko maastoon ja polttopuiden ottaminen eivät ole jokamiehenoikeuksia. Ne on sallittu vain maanomistajan luvalla. Retkikeittimen käyttöä ei kuitenkaan katsota avotuleksi. Maanomistajan lupaa ei tarvita myöskään silloin, kun käytät merkittyjä tulentekopaikkoja.

Ennen kuin sytytät nuotion tulentekopaikalle, varmista, ettei alueelle ole annettu metsäpalovaroitusta. Varmista myös, ettei tulentekopaikalla ole kova tuuli, joka voi kuljettaa kipinät metsään.

Käytä tulentekoon vain tarkoitukseen varattuja puita. Puut kannattaa pilkkoa riittävän pieniksi. Tuore ja märkä puu ei syty helposti, mutta sitä voidaan käyttää hyvin palavassa nuotiossa.

Sytykkeeksi käyvät maassa olevat irto-oksat tai risut kuivasta polttopuusta. Voit myös käyttää sytykettä, kuten tuohta, tervaslastua tai kynttilänpätkää. Kokoa nuotio sytykkeiden päälle niin, että alimmaiseksi tulevat kiehiset, sitten muut sytykkeet ja lopuksi risut.

Mikäli puut ovat kuivia ja helposti syttyviä, voi sytykkeet laittaa isompien puiden päälle. Näin tuli palaa ylhäältä alas ja polttaa suurimman osan myrkyllisistä kaasuista, jotka muuten lähtisivät suoraan ilmaan.

Kun risut syttyvät, lisää tuleen ensin risuja ja sen jälkeen hiljalleen isompia polttopuita. Pidä tuli pienenä ja käytä polttopuita säästeliäästi etenkin, jos nuotiopaikan puut ovat vähissä tai ne joudutaan tuomaan paikalle kaukaa. 

Lähde: Luontoon.fi

Lue myös:

    Uusimmat