Mainos

Maitotilat hupenevat Etelä-Suomesta

Ministeri Anttila ja MTK valoivat tuottajiin uskoa Hämeenlinnassa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toivoo maidontuotannon laskun jäävän Suomessa väliaikaiseksi ilmiöksi. Hän innosti tänään MTK:n maitoseminaarissa Hämeenlinnassa myös Etelä-Suomen maitotiloja jatkamaan ja laajentamaan tuotantoa.

Ministeri Anttilan mielestä olisi tärkeätä lisätä maidontuotantoa Etelä-Suomessa siksi, että alueella on eniten kuluttajia ja jalostusta.

Anttilan mukaan maitoon saattaa kohdistua samanlaisia hintapaineita kuin tuontirajoitusten jälkeen naudanlihaan, ellei kotimaassa tuoteta maitoa riittävästi omiin tarpeisiin.

MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen vakuutti maidon EU-tukien ja markkinahintojen parantuneen niin, ettei kukaan osannut kaksi vuotta sitten kuvitella.

- Kauppa on kyllä ottanut reilusti oman osansa hinnankorotuksista.

Investointituet pohdittavana

Anttila korosti Etelä-Suomen 141-ratkaisun edellyttävän elinkelpoisten investointihankkeitten tukemista. Sen merkityksen hän tietää omalta kotikylältään: yhdestätoista maitotilasta vain kahdelle näyttää löytyvän jatkaja.

Vireillä oleva investointitukiasetus asettaa Anttilan mukaan karjan minimikooksi 40 nautaa, eli tilalla pitäisi olla 30 lypsävää ja nuorikarja.

- Vastedes emme vaadi maitokiintiötä heti täyteen, jottei tila joutuisi sen takia velkaantumaan, sanoi Anttila. Nuoren isännän kysymykseen hankinta-ajan pituudesta hän vastasi esityksen lähtevän neljästä vuodesta.

Anttila toivoi asetuksen palaavan mahdollisimman pian laintarkastuskunnasta, jotta TE-keskukset pääsisivät käsittelemään uusia investointitukihakemuksia. Kesäkuun loppuun mennessä on määrä punnita vanhat hakemukset, joita on rahapulan takia jäänyt rästiin kahdelta vuodelta.

Suomen maataloustulosta 40 prosenttia rakentuu maidon varaan. Tuloista tulee noin 60 prosenttia maitotilinä ja loput tukina.

MTK:n maitovaliokunnan varapuheenjohtaja Pekka Lestinen muistutti, että EU:n luopuminen maitokiintiöistä vuoden 2015 jälkeen on suomalaisille iso kysymys, koska tuotantokustannukset ovat täällä keskimääräistä suuremmat. Hän arvioi, että siinä vaiheessa suomalaiselle maidolle tarvittaisiin uutta tukea jopa yli sata miljoonaa euroa vuosittain.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.