Maineikas brittimedia teki dokumenttivideon omavaraistaloudessa elävästä suomalaispariskunnasta – videosta somehitti: "Ei se oikein miltään tunnu täällä"

0:55

Janne Utriainen ja Katja Jomppanen, muuttivat lapsineen Inarin Turvejärvelle syrjäiselle tilalle taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan elämäntyylillään. He asuvat käytännössä omavaraistaloudessa. BBC innostui tekemään pariskunnasta dokumenttivideon, joka keräsi miljoonien katsojaluvut.

BBC:n dokumentissa kirjailija Janne Utriainen toteaa yllättävän asian luonnon keskeltä.

– Ihmiset pitävät meitä köyhinä, mutta oikeasti olemme rikkaita: metsä on rikkautemme.

Elämää omavaraistaloudessa

Suomalaispariskunta elää Turvejärvellä metsästäen, kalastaen ja marjoja poimien. Heillä on myös lampaita ja kanoja.

Pariskunnalla on neljä yhteistä lasta, jotka asuvat kotona. Molempien edellisten liittojen lapset ovat kasvaneet jo aikuisiksi.

Utriainen kertoo päätyneensä brittimediaan, kun suomalainen toimittaja Pekka Juntti oli tehnyt hänestä aiemmin jutun Lapin Kansaan. Mukana oli tuolloin myös kuvaaja Antti Leinonen.

– Keväällä kuvaaja Antti soitti, että hän on liikenteessä muiden projektien parissa BBC:n toimittaja Erika Benken kanssa. Poikkesivat sitten tässä meillä ja lopputulos oli kolmen minuutin videopätkä täältä meiltä Turvejärveltä, Utriainen tiivistää.

Video räjäytti katsojaluvut

Juttu pariskunnasta, joka käyttää järvivettä talousvetenään ja asuu omavaraistaloudessa Lapin korvessa, saavutti menestyksen Iso-Britanniassa.

– Itse en ole somen käyttäjä, mutta Erika on pitänyt minut ajan tasalla. Hän sanoi, että juttu oli BBC:n yksi katsotuimpia – ellei katsotuin – videopätkä viime viikolla. Video oli kerännyt parissa päivässä miljoona katsojaa pelkästään Facebookin puolella. Nyt katsontakertoja on siellä jo reilu kaksi miljoonaa. Ihan käsittämätöntä tämä on, että se sai niin suuren suosion niin nopeasti, Utriainen ihmettelee.

Jutun menestys ei kuitenkaan hetkauta suomalaispariskuntaa.

– Ei se oikein miltään tunnu täällä. Lampaat on päästetty laitumelle ja ensimmäiset kananmunat on haettu, Utriainen naurahtaa arkensa keskeltä.

Kohua tapauksesta ei syntynyt koti-Suomessa ja Utriainen kertoo, ettei ole saanut yhteydenottoja muilta medioilta, kuin MTV Uutisilta.

– Tutut ovat jonkin verran tästä puhuneet, mutta hekin jakavat tällaisen vähän rauhallisemman elämänmuodon. Kovasti tykkäsivät kyllä ja itse pidin esimerkiksi videon kuvanlaadusta, hän jatkaa.

Suomalaisen järven puhtaus korostuu videolla

Utriaista ilahduttaa, että Suomen kauniin luonnon järvet pääsevät esille ulkomailla.

– Erika sanoi, että tämä juttu menee myös BBC Intian sivuille. Sellainen tuli mieleen, että kun videolla on kuvia puhtaasta järvivedestä, niin mahtaa olla aikamoinen kontrasti siinä. Kuivuminen on oikeasti iso ongelma maailmalla. Meillä on Suomessa hyvä asenne siinä, että ympäristöasioihin puututaan.

Erika Benke mainosti videota myös Twitter-tilillään ja ihasteli Suomen kesän "yötöntä yötä".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja