Macron haluaa kunnostaa Notre Damen viidessä vuodessa – Ranska-asiantuntija Petäistö huvittui optimistisesta arviosta: "Se on täysin mahdotonta"

6:39

Huomenta Suomessa vieraillut toimittaja sekä pitkäaikainen Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on helpottunut, että suurin osa arvoesineistä onnistuttiin pelastamaan.

Petäistö harmittelee katon romahdusta, sillä se oli maailman vanhin tammipuusta tehty katto.

– Siellä käydään nyt kamalaa polemiikkia siitä, että minkä ihmeen takia näistä remonteista lähtee tulipaloja. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Koko Ranska suree katedraalin paloa. Notre Dame on ollut mukana kaikissa Ranskan historian käänteissä, jonka Petäistö nimeää maan suuren surun syyksi.

Lähes kaikki arvoesineet saatiin pelastettua.

– Se on luojan lykky. Nykyaikana meistä tuntuu hassulta, että miten esimerkiksi Kristuksen orjantappurakruunua voidaan pitää niin tärkeänä. Vuosisatoja sitten suuri osa valtion budjetista on mennyt pyhäinjäännösten ostamiseen. Silloin kuviteltiin, että ne oikeasti suojelevat maata.

Aarrekammio onnistuttiin pelastamaan. Suuriin maalauksiin tuli pelkästään savuvahinkoja, joten ne saadaan kunnostettua. Myös valtavat urut sekä ruusuikkunat säilyivät.

Petäistö pitää presidentti Emmanuel Macronin kunnianhimoista tavoitetta kunnostaa katedraali viidessä vuodessa hieman huvittavana.

– Nyt täytyy tehdä valinta, että tehdäänkö entisöinti teollisesti. Jos lähdetään tekemään kaikki, niin kuin oli ennen, siihen menee vähintään 10-15 vuotta. Päämääränä ovat varmaankin Pariin olympialaiset vuonna 2024, hän sanoo.

– Jos se halutaan entisöidä, se on täysin mahdotonta viidessä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja