Maanviljelijät pettyivät valkoposkihanhien karkotusavustuksiin: "Käytännössä mennään pellon reunaan ja läpsytellään käsiä"

Maanviljelijät pettyivät valkoposkihanhien karkotusavustuksiin Itä-Suomessa 1:51
Maanviljelijät pettyivät valkoposkihanhien karkotusavustuksiin Itä-Suomessa.

Hanhien karkotukseen pelloilta annetut avustukset ovat aiheuttaneet laajaa suuttumusta viljelijöiden keskuudessa. Viljelijöiden hanhiongelmaa vaikeuttaa tänä keväänä lisäksi se, että karkotuksessa ei saa käyttää enää kovaa ääntä. 

Tänä keväänä hanhien karkotukseen tuli pelkästään Pohjois-Karjalassa lähes puoli miljoonaa euroa, mutta avustusten jako aiheuttaa ankaraa kritiikkiä.

– Hanhien karkotukseen luvattiin määrärahoja eikä niitä saatu. Hankkeita haettiin, hankkeita muodostettiin ja kerettiin kustannuksia muodostaa – ja jäätiin ilman rahoitusta niissä, maanviljelijä Otto Saikkonen kertoo MTV Uutisille.

Hakijoita oli 25, mutta vain neljä metsästysseurojen isoille pinta-aloille organisoimaa hanketta sai avustusta. Kaikki yksittäisten tilojen hakemukset hylättiin.

Maanviljelijä: Perusteita ei kerrottu

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Ville Vuorio kertoo, että avustuspäätösten teossa painotettiin kokonaisharkintaa siitä, miten valtion määrärahat saadaan mahdollisimman vaikuttavaan ja kustannustehokkaaseen käyttöön.

– Ratkaisevana tekijänä olikin sitten hehtaaria kohti syntyvä kustannus tässä karkotustoiminnassa, eikä sitä kerrottu meille missään vaiheessa, maanviljelijä Jarmo Hasunen harmittelee.

– Rahanjakoperusteet pitäisi olla yhteiskunnan varoissa sellaiset, että ne ovat tasapuoliset ja läpinäkyvät ja nyt ne eivät täyttäneet kumpaakaan kriteeriä, Saikkonen toteaa.

Vuorio myöntää palautteen olleen katkeraa.

– Sieltä jäi monia hyviä hankkeita pois, ja palaute on ollut nyt hivenen pettynyttä kyllä.

"Käytännössä mennään pellon reunaan ja läpsytellään käsiä"

Myös hanhien karkotuskeinoja on myös karsittu merkittävästi. 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä lintuja ei saa enää tänä vuonna ampua eikä hätistellä edes paukkupatruunoilla. Kaikenlaiset kovaääniset karkotuskeinot on siis kielletty.

– Käytännössä me mennään pellon reunaan ja läpsytellään käsiä yhteen, Otto Saikkonen toteaa.

Maanviljelijät pelkäävät, että on ilman karkotusavustusta jääneiden tilojen pelloista tulee entistä enemmän hanhien ruokapaikkoja, kun lintuja karkotetaan niille muualta.

Lue myös:

    Uusimmat