Maanpaossa oleva Katalonian entinen aluejohtaja pidätettiin Italiassa

1:33
Carles Puigdemont on ollut maanpaossa Belgiassa vuodesta 2017 lähtien.

Euroopan parlamentin jäsen ja Espanjan Katalonian alueen entinen aluejohtaja Carles Puigdemont pidätettiin torstaina Italiassa.

Pidätyksestä kertoi Puigdemontin asianajaja Gonzalo Boye Twitterissä.

–  Puigdemont pidätettiin hänen saavuttuaan Sardiniaan, jonne hän matkusti Euroopan parlamentin jäsenenä, Boye kirjoitti.

Boyen mukaan pidätys perustuu lokakuussa 2019 annettuun pidätysmääräykseen. Puigdemontin tilannetta käsitellään tänään vetoomustuomioistuimessa, joka päättää joko hänen vapauttamisesta tai luovutuksesta Espanjalle.

Puigdemont on ollut maanpaossa Belgiassa vuodesta 2017 lähtien, sillä Espanja on syyttänyt häntä kapinan lietsomisesta ja kavalluksesta hänen osallistuttuaan Katalonian kielletyn itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen vuonna 2017. EU-parlamentti poisti viime maaliskuussa Puigdemontin syytesuojan.

Myös kahdesta muusta mepistä pidätysmääräys

Espanja on antanut pidätysmääräyksen Puigdemontin ohella myös entisistä Katalonian aluehallinnon ministereistä Toni Cominista ja Clara Ponsatista, jotka ovat Puigdemontin tavoin meppejä ja myös heidän syytesuoja on poistettu viime maaliskuussa. Cominia syytetään samoista asioista kuin Puigdemontia, Ponsatia vain kapinan lietsomisesta.

Euroopan unionin tuomioistuin hylkäsi kolmikon valituksen syytesuojan poistamisesta heinäkuun lopussa.

Espanja armahti ja vapautti kesäkuun lopulla yhdeksän vankilassa ollutta katalaanien poliittista johtajaa. Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi kesäkuun viimeinen päivä, ettei maata hallitseva sosialistipuolue salli koskaan kansanäänestystä Katalonian itsenäisyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja