Mainos

Maanmittauslaitos rakensi kotkalle uuden pesän

Suomussalmen Salonniemellä sattuneen kotkanpesän tuhon syyksi on selvinnyt inhimillinen virhe.

Kolmiomittaustornin laella rakenteilla ollut pesä tuhoutui, kun huonokuntoinen ja lahoamistilassa ollut kolmiomittaustorni kaadettiin. Torni oli Metsähallituksen maalla ja sen kaatamisesta oli ilmoitettu Suomussalmen hoitoalueelle. Rakenteilla ollutta pesää ei kaatamisvaiheessa huomattu.

Maanmittauslaitos lupasi rakentaa tekopesän tuhoutuneen pesän tilalle samalle paikalle, missä torni oli. Tekopesä on nyt valmistunut.

Kun tekopesä on rakennettu tässä vaiheessa vuotta, kotka voi hyväksyä tekopesän jo ensi kesän pesintäpaikaksi. Tekopesien rakentamisesta on saatu hyviä kokemuksia.

Tekopesän rakentamisesta vastasi Maanmittauslaitoksessa Heikki Seppänen ja Kainuun-Koillismaan maanmittaustoimisto. Pesä rakennettiin hyvässä yhteisymmärryksessä Metsähallituksen ja ympäristöhallinnon kanssa.

Kolmiomittaustornit puretaan

Vanhojen kolmiomittaustornien kaataminen on ollut normaalia toimintaa. Kolmiomittaustorneista viimeisimmät on rakennettu kaksikymmentä vuotta sitten.

Tornit tulivat tarpeettomiksi 1986, kun GPS-menetelmä otettiin käyttöön tarkassa paikan määrittämisessä. Parhaimmillaan torneja oli nelisen tuhatta. Suurin osa torneista on jo kaadettu, mutta muutamia on vielä jäljellä, Kainuun-Koillismaan alueella torneja on 30-40 vielä pystyssä.

Vanhat kolmiomittaustornit ovat jääneet maastoon ja niitä on purettu siinä vaiheessa, kun ne on katsottu vaarallisiksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.