Mainos

Maan läheltä löytyi mahdollisesti asuttava planeetta

Yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet mahdollisesti elinkelpoisen planeetan verrattain läheltä Maata. Planeetta on suurin piirtein maapallon kokoinen ja se kiertää läheistä Gliese 581 -tähteä. Gliese 581g:ksi nimetty planeetta sijaitsee 20 valovuoden päässä Maasta.

Löydön tehneiden Kalifornian yliopiston ja Washingtonin Carnegie-instituutin tutkijoiden laskelmien mukaan planeetan massa on noin kolmin- tai nelinkertainen Maan massaan verrattuna.

Tämä tarkoittaa, että kivisellä planeetalla on todennäköisesti riittävä painovoima kaasukehän ylläpitämiseen. On myös mahdollista, että planeetan pinnalla on vettä, eli teoreettiset elämän ehdot ovat olemassa.

Gliese 581g löydettiin 11 vuotta kestäneessä tutkimuksessa, jossa havainnoitiin Vaa'an tähdistössä sijaitsevaa punaista kääpiötähteä Gliese 581:tä. Tiedemiehet uskovat myös, että avaruudessa saattaa olla lukuisia vastaavia planeettoja.

581g kiertää emotähtensä ympäri 37 päivässä niin sanotulla elämänvyöhykkeellä, missä pintalämpötila ei koskaan ole liian kuuma tai liian kylmä nestemäisen veden säilymisen kannalta. Planeetan toinen puoli osoittaa aina tähteen päin ja toinen on pimennossa. Keskilämpötila asettuu -12 ja -31 Celsius-asteen välille.

Gliese 581 -tähdeltä tunnetaan uusimman löydön jälkeen jo kuusi planeettaa. Aiemmin löydetyt planeetat eivät luultavasti ole elinkelpoisia.

(MTV3 - AFP - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.