Maalaaminen kunnon välineillä on hauskaa puuhaa

Kevät ja kesä ovat parhaita aikoja ulkona maalaukseen, oli kyseessä sitten omakotitalo, mökki tai terassikalusto. Suunnittelu ja esikäsittely ovat hyvän lopputuloksen kannalta tärkeimmät asiat, unohtamatta oikean maalin valintaa.

”Pensseli käteen, maalipurkki auki ja maalaamaan!” Vaikka puutalon maalaus onkin lähes näin helppoa, kannattaa silti huomioida muutamia asioita, jotta uudesta maalipinnasta saa iloa silmälle vuosikausiksi.

– Tärkeintä maalauksessa on valita kyseiseen pintaan sopiva maali, esikäsitellä maalattava pinta, hankkia oikeat työvälineet sekä maalata sopivalla säällä, ohjeistaa Tikkurilan ulkomaalituotteiden tuotepäällikkö Hanna Salonen.

Miten valitaan oikea maali?

Oikean maalin valitsemiseen on syytä käyttää tovi, koska maaleja löytyy hyllyiltä vino pino. Uutta pintaa maalatessa maalin voi valita omien mieltymystensä mukaan: joko vesiohenteista akrylaatti- tai öljymaalia. Vaihtoehtona on myös kuullote, joka jättää puun luonnollisemmin näkyviin. Rajoituksia tulee huoltomaalauksen kohdalla.

– Kun maalataan vanhan maalipinnan päälle, valitaan samaa maalia kuin aiemmin on käytetty. Tosin öljymaalipinnan päälle voi maalata myös vesiohenteisella maalilla. Jos maalit ovat keskenään epäsopivia, saattaa maali alkaa pian halkeilla ja irtoilla.

Mikäli haluaa vaihtaa talonsa värin kokonaan toiseksi, on ensin varmistettava kunnan rakennusvalvonnasta, onko alueen kaavoituksessa määrätty talolle väri.

– Näkyvä värinvaihdos vaatii yleensä kaksi maalikerrosta, jotta pinnasta tulee tasainen ja yksivärinen, Salonen kertoo.

Samalla talomaalilla voi maalata myös esimerkiksi pihan aidat, portinpielet ja muut puuosat. Tosin niillekin löytyy omat erikoistuotteensa.

– Koska öljypohjainen maali on pinnaltaan kovempaa, se kestää ikkunanpielissä sekä ovissa paremmin. Terassille ja ulkokalusteille taas suositellaan puuhun imeytettäviä öljyjä.

Puupintojen ulkomaalauksessa sivellin on paras työväline, koska siveltimellä maalin saa imeytymään parhaiten huokoiseen materiaaliin. Jos haluaa käyttää maaliruiskua, suositellaan viimeistely silloinkin tehtäväksi siveltimellä.

– Työvälineisiin kannattaa panostaa, sillä laatu on tärkeä tekijä hyvässä lopputuloksessa. Hyvä sivellin kestää, kun halvasta siveltimestä saattaa irrota karvoja hyvinkin nopeasti, Salonen toteaa.

Älä laiskottele esivalmistelussa

Maalaushommiin ei voi ryhtyä suin päin, vaan maalattava pinta on ensin esikäsiteltävä. Se onkin koko työn tärkein vaihe. Jos esivalmistelutyössä luistaa, voi myöhemmin koitua ongelmia ja maalipinta irrota.

– Likaista tai rikkinäistä pintaa on turha maalata, joten ennen urakkaa kaikki lika, kuten noki, siitepöly ja vanha irtoava maali on puhdistettava pois. Lahot tai huonokuntoiset puuosat vaihdetaan uusiin ja mahdolliset homepilkut pestään pois.

Maalausilma selviää sääennusteesta

Sääennuste määrää sopivan maalausajankohdan. Tärkeintä on muistaa, että maalattavan pinnan täytyy olla täysin kuiva. Ilmankosteuden pitäisi olla alle 80 prosenttia. Sen voi varmistaa Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilla olevasta taulukosta, josta selviää oman paikkakunnan ilmankosteus.

– Jos maalauspäivänä on tiedossa tihkusadetta, kannattaa urakkaa siirtää aurinkoisiin päiviin. Mutta suora kuuma auringonpaahdekaan ei ole hyvä, koska silloin on vaarana maalipinnan kupruilu.

Kuvat: Lehtikuva/ Shutterstock

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat