Maailmanpolitiikka ei vaikuta asuntokauppaan Suomessa

Suomalaisten asunnonvaihtohalukkuuteen vaikuttaa kotimaan korkotaso ylivoimaisesti maailmantilannetta enemmän. Kiinteistömaailman uusimman kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan asuntojen hintojen nousua pidetään todennäköisempänä kuin viime syksynä. Säännöllisin väliajoin julkaistava barometri kertoo ammattilaisten - kiinteistönvälittäjien - odotuksista alansa lähiajan kehityksestä maan eri puolilla.

Hintojen nousuun seuraavan puolen vuoden aikana uskoo 40 % kaikista kyselyyn vastanneista 303 kiinteistönvälittäjästä. Nousuodotus ei kuitenkaan ole aivan yhtä vahvaa kuin se oli vuosi sitten keväällä 2002.

Rivitaloasuntojen ja omakotitalojen hintojen nousuun uskotaan eniten. Välittäjistä 50 % odottaa niiden hintojen hiukan nousevan seuraavan puolen vuoden aikana. Laskuun uskoviakin löytyy - eniten pohjois-Suomessa ja
pääkaupunkiseudulla; siellä kuitenkin vain noin 15% välittäjistä.

Kysynnän pysymisen korkealla takaa ennätyksellisen alhainen korkotaso.

Myyntiaikojen suhteen ovat odotukset hyvin yhdensuuntaiset koko maassa. Kaikkialla maassa uskotaan myyntiaikojen pysyvän kokonaisuudessaan nykyisellä tasolla.

Mökkimarkkinoiden tilanne näyttää jokseenkin samanlaiselta kuin vuosi sitten. Nytkin odotetaan veden rannalla sijaitsevien tonttien ja kiinteistöjen hinnan nousua ja myyntiaikojen lievää lyhenemistä.

Kauppojen lukumäärän odotetaan joko nousevan hiukan tai pysyvän suunilleen ennallaan. Mahdollisena pidetään sitä, että epävarma maailmantilanne houkuttelee ihmisiä pysymään aikaisempaa enemmän kotimaassa.

Ulkomaalaisten tekemiä kiinteistökauppoja ei Suomessa ole erikseen kirjattu enää neljään vuoteen. Välittäjien arvion mukaan heidän osuutensa tehdyistä lomakiinteistöjen kaupoista on hyvin pieni - alle 1 %.

Välittäjien kokemuksen mukaan Suomesta lomakiinteistöjä ostavat ulkomaalaisista eniten venäläiset, sitten saksalaiset ja kolmanneksi eniten virolaiset ja ruotsalaiset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja