Maailmanmestari Petra Olli: Pohjalaisten kohtalona on olla painija tai pesäpalloilija – "Alkaa p:llä ja loppuu a:han"

Paini ja pesäpallo ovat Pohjanmaan seuduilla suosittuja harrastuksia. Tämän allekirjoittaa vankoin sanankääntein myös Etelä-Pohjanmaan Lappajärveltä kotoisin oleva painin maailmanmestari Petra Olli.

Antero Mertaranta kysyi Tulosruudun Viikon vieraalta Ollilta, onko kaikkien pohjalaisten kohtalona olla painija tai pesäpalloilija.

– Näköjään, siltä se vähän näyttää. Pohjanmaa alkaa p:llä ja loppuu a:han. Pitäähän siellä pesistä tai painia sitten harrastaa, Olli tokaisi.

Olli on pelannut nuorena myös pesäpalloa.

– Meidän perheellämme on pitkä pesäpallotausta. Kaikki perheessä ovat pelanneet pesistä, mutta harva meistä on paininut, Olli veisti.

"Kyllähän se aika kova meininki on"

Olli kuvailee itseään periksiantamattomaksi tyypiksi, joka ei halua hävitä yhtään mitään. Tämä auttaa myös sitkeyttä valtavasti kysyvässä painissa.

– Ei voi antaa periksi. En tiedä oikein, mistä se sitten tulee, mutta perhe on varmasti ollut kilpailuhenkinen. Meillä on myös ylä- ja ala-asteella luokat olleet tosi urheilullisia ja kilpailuhenkisiä. Se periksiantamattomuus ei näy pelkästään kisatilanteessa, vaan harjoittelussakin. Jos vähän tuntuu jossakin kohdassa, on pakko vain painaa ja mennä eteenpäin.

Ollia valmentavat virolainen Ahto Raska ja venäläinen Maksim Molonov. Näkyykö valmennuksessa neuvostomeininki?

– Kyllähän se aika kova meininki on. Ahto on Eestin lahja Suomelle ja Maksim se idän lahja.

Olli allekirjoittaa väitteen, että hänen harjoittelemisensa on raakaa ja rehellistä.

– Sitten kun tilanne kiristyy, välillä kaikki perkelöityy. Ja sitten otetaan yhteen, kun otetaan yhteen. Mutta meillä on yhteinen päämäärä ja teemme sen eteen töitä. Tiedämme kaikki, että on hyviä ja huonoja hetkiä ja päiviä, eikä tämä mitään ruusuilla tanssimista voikaan olla.

– Suomalaiseen kulttuuriin verrattuna näkee, että mukana on idän tuomia vivahteita, Olli summaa.

Olli voitti tänä vuonna uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden kilpailtuaan 65 kilon sarjassa. Ollilla on myös yksi MM-hopea, kaksi EM-kultaa ja yksi EM-pronssi.

Lisää Petra Ollin ajatuksia ylälaidan videolla. Olli kertoo muun muassa uransa suurimmasta pettymyksestään.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja