Maahanmuuttaja: "Suomalainen ei puhu meille – en päässyt vuosiin kielikurssille"

On arvioitu, että Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista noin puolet tulee saamaan oleskeluluvan, jonka jälkeen heille järjestetään asunto ja kotouttamiskurssi, toteaa Merja Enqvist ELY-keskuksesta.

Sisäministeriön arvion mukaan Suomeen voi tulla jopa 30 000 turvapaikanhakijaa, josta arvioiden mukaan 10 – 15 000 saa mahdollisesti oleskeluluvan. Puolet turvapaikanhakijoista on aiemman kokemuksen mukaan asettunut Uudellemaalle.

Tänä vuonna pääkaupunkiseudulla on järjestetty kotouttamiskoulutusta 4000 maahanmuuttajalle. Luku-ja kirjoitustaidon koulutuksen osuus on ollut vain 10 prosenttia. 

Kotoutumiskoulutus:

TE-toimisto ohjaa kotoutujat alkuvaiheessa kielitaidon lähtötasotestaukseen, jossa määritellään jokaiselle asiakkaalle sopiva opintopolku ja koulutuksen lähtötaso.

Kaikki tulijat eivät aloita kotoutumiskoulutusta alusta, vaan he voivat aloittaa koulutuksen esimerkiksi toisesta moduulista mikäli heillä on jo suomen kielen taitoa. 

Ennen työvoimakoulutuksena järjestettävää  kotoutumiskoulutusta henkilö on voinut olla suomen kielen opinnoissa omaehtoisina opintoina, jotka TE-toimisto on hyväksynyt kotoutumissuunnitelmaan kuuluviksi opinnoiksi ja joiden perusteella opiskelijalle on voitu maksaa Kelan tukea samalla tavalla kuin työvoimakoulutuksena järjestettävässä kotoutumiskoulutuksessa.

 Omaehtoinen opiskelu voi jatkua myös kotoutumiskoulutusjakson jälkeen ja opintoja voidaan tukea kotoutumisaikana (pääsääntöisesti ensimmäisen kolmen vuoden aikana). Opinnot voivat olla kieliopintojen lisäksi myös ammatillisia opintoja.   

 Kotoutumiskoulutusta järjestetään Opetushallituksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti ja koulutus voi edetä hitaasti, perusnopeudella tai nopeasti. Koulutuksen moduulijaot ovat seuraavat, viimeinen jakso on muissa kuin luku- ja kirjoitustaidottomien koulutuksessa työharjoittelu. 

Perus ja nopea: neljä 60 päivän mittaista moduulia.

Hidas: kolme 60 päivän moduulia ja yksi 90 päivän moduuli

Luku- ja kirjoitustaidottomien koulutus: kaksi 75 päivän moduulia ja yksi 50 päivän moduuli.  

Lähde: ELY-keskus

Koulutusta koordinoivan ELY:n mukaan kotoutumiskoulutukseen jonottaa tällä hetkellä 600 henkeä. Pisimmät jonot ovat luku-ja kirjoitustaidon kurssille, jossa jonossa on 400 henkeä, vaikka kursseja on lisätty yli 57 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

ELY-keskuksen mukaan he räätälöivät ensi vuoden alussa alkavia kotoutumiskursseja koulutettavien suuren määrän vuoksi.

– Olemme arvioineet, että tarvitsisimme rahaa arviolta 60 miljoonaa euroa, mikä olisi peräti kolminkertainen määrä nykyiseen verrattuna, laskee Enqvist.

"Jouduin menemään salaa kielikurssille"

Tässä jutussa esiintyvä iranilainen nainen ei uskalla näyttää kasvojaan tai kertoa nimeään, koska hän on mennyt salaa itse maksamalleen ylimääräiselle kielikurssille.

Suomessa jo neljätoistavuotta ollut iranilainen nainen ei ole vielä oppinut Suomen kieltä. Hän on hoitanut kotona lapsia eikä ole ollut mukana työelämässä.

– Suomalainen ei puhu ulkomaalaisen kanssa enkä minä ole kotona ollessani oppinut mitään. Olen toivonut jo vuosia pääsyä TE-toimiston luku-ja kirjoitustaidonkurssille.  

– En ole Iranissa saanut käydä koulua enkä siis osaa lukea enkä kirjoittaa. Asuin aiemmin Suomessa pienellä paikkakunnalla pohjoisessa eikä siellä kolmeen vuoteen järjestetty sopivia kielikursseja. Nyt olen odottanut pääkaupunkiseudulla kurssille pääsyä kolme vuotta, harmittelee nainen.

Kurssinsa priimusoppilas

Iranilainen nainen on nyt Suomen kielikurssinsa priimus, vaikka paljon opittavaa on vielä.

– Minulla on tosi paljon ongelmia, sillä en pysty vieläkään hoitamaan omia asioitani ja papereitani. Olen pyytänyt kavereita auttamaan, mutta siitä on tullut vain enemmän ongelmia.

Iranilainen nainen kertoo haaveilevansa ammattikoulutuksesta ja töihin menemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat