Maahanmuuttovirastossa kiitellään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätöstä luovuttaa kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Virasto suhtautuu kuitenkin epäillen siihen, että yksityiset majoittajat voisivat ratkaista vastaanottokeskusten kapasiteettiongelmia.

Maahanmuuttoviraston ohjeita kotimajoittajille

– Turvapaikanhakijan majoittamiselle kotona ei ole juridisia esteitä. Kotimajoittaminen voi parhaimmillaan edistää suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin oppimista ja ennaltaehkäistä monia mahdollisia sopeutumisongelmia.

– Turvapaikanhakijan pitää olla kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa. – Maahanmuuttovirasto tai vastaanottokeskukset eivät voi maksaa turvapaikanhakijoiden majoittamisesta, vaan toiminta on vapaaehtoista.

– Turvapaikkaprosessi voi hakijan tilanteesta riippuen kestää useita kuukausia. Majoituksen kestosta on sovittava erikseen. On tärkeää huomioida, että osa hakijoista saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Turvapaikanhakija ei ole oikeutettu kunnan julkisiin palveluihin, minkä vuoksi hänen terveys- ja sosiaalipalvelunsa järjestetään vastaanottokeskuksen kautta. Jos turvapaikanhakija siirtyy yksityismajoitukseen, täytyy selvittää, millä tavalla hänen terveys- ja sosiaalipalvelunsa järjestetään.

– Turvapaikanhakijan ja majoittajien soveltuvuus kotimajoitukseen pitää selvittää kunnolla ennen majoittamiseen ryhtymistä. On tärkeää, että ei synny tilannetta, jossa jompikumpi osapuoli tuntisi olonsa turvattomaksi. Erilaiset kulttuuritaustat, elämänrytmit, tavat, odotukset ja turvapaikkaprosessin aiheuttamat paineet hakijalle täytyy ottaa huomioon.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan virastoon on tullut jonkin verran yhteydenottoja kansalaisilta, jota haluavat majoittaa turvapaikanhakijan kotiinsa.

Kuuluvainen epäilee kuitenkin, että yksityisiä majoituksen tarjoajia ei löydy riittävästi kattamaan nopeasti kasvavaa tarvetta. Sisäministeriö arvioi eilen, että Suomeen tulee tänä vuonna noin 25–30 000 turvapaikanhakijaa.

– Siinä tarvittaisiin jo isot joukot yksityisiä ihmisiä tarjoamaan majoitusta, Kuuluvainen sanoo.

Hän muistuttaa, että viranomaisten näkökulmasta on yksinkertaisempaa ja myös edullisempaa, jos turvapaikanhakijat on sijoitettu kohtuullisen suuriin yksiköihin.

Kuuluvaisen mukaan etenkin turvapaikan hakemisen alkuvaiheen viranomaismenettelyjen aikana on aiheellista, että turvapaikanhakijat ovat helposti tavoitettavissa.

– Jos heidät on ripoteltu moneen paikkaan yksittäin, niin totta kai se on asiakaskunnan hallinnan näkökulmasta hankalampaa. Ilman muuta pyrimme pääasiassa löytämään majoitusratkaisuja, joihin voimme sijoittaa enemmän asiakkaita kerrallaan, Kuuluvainen sanoi.

Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta 7.9.2015.

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.