Mainos

Luontopalveluiden rahoitus heikoissa kantimissa – palveluiden karsiminen uhkaa

Metsähallituksen luontopalvelut ovat helppo käyttöliittymä luontoon. Luontopalveluiden tehtävät ja vastuut ovat vuosien varrella kasvaneet, mutta rahoitus vain laahaa perässä.

Luontopalvelujen vastuulla on 39 kansallispuistoa, joista nuorin on perustettu vasta viime vuonna. Lisäksi Metsähallituksen luontopalvelut hoitavat valtion retkeilyalueita ja muita suojelualueita. Yhteensä näihin kohteisiin tehtiin viime vuonna 5,6 miljoonaa käyntiä. Uusia kohteita on avattu lyhytaikaisen rahoituksen turvin.

– Nyt voisi sanoa, että olemme aika lähellä pistettä, jossa lyhytaikainen rahoitus alkaa olla lopuillaan. Sitten joudutaan tietysti kohtuullisiin vaikeuksiin, sanoo luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen Metsähallituksen luontopalveluista.

Luontopalveluissa ollaan hallituksen budjettiriihen alla toiveikkaita, vaikka hallitus on luvannut kaikille tasaisesti kurjuutta. Luontopalvelujen laskelmien mukaan jokainen luontopalveluihin sijoitettu euro tulee kymmenkertaisena takaisin paikallisen yrittämisen ja työpaikkojen muodossa. Jos budjettiriihessä käy huonosti, niin jo nyt on tiedossa mihin joudutaan.

– Joudumme karsimaan niiden alueiden rakenteista ja palveluista, joilla on vähiten kysyntää. Käytännössä tämä tarkoittaa alueita, joilla muutenkin on korkea työttömyys, sanoo luontopalvelujohtaja Väisänen.

Vallisaari avautuu pian

Helsingin edustan Vallisaari on yksi esimerkki luontopalvelujen kasvaneista vastuista. Yleisöltä suljettu saari siirtyy pian Puolustusvoimilta Metsähallituksen luontopalveluille ja saari avataan yleisölle ensi vuonna.

Saarta valmistellaan yleisökohteeksi rakentamalla polut, nuotiopaikat, venesatama ja muut palvelut huokuttelevalle tasolle.

– Tarkoitus on saada saari niin houkuttelevaksi, että löytyy yrittäjiä pitämään kahvilaa ja muita palveluja, kuvailee erikoissuunnittelija Minttu Perttula Etelä-Suomen luontopalveluista.

Luontopalveluissa on opittu elämään niukasti, ja kaikki keinot on käytössä. Esimerkiksi talkootyöllä on raivattu osia saaresta. Myös yhteistyö Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on tärkeää, sillä vankien työpanos on merkittävässä osassa Vallisaaren kunnostamisessa.

Luontopalvelut todellinen huussiosaaja

Metsähallituksen luontopalvelut rakentaa reittejä, huoltaa taukopaikkoja, tutkii kasvi- ja eläinkuntaa ja on kehittänyt kuivakäymälöiden erikoisasiantuntijaksi. Luontopalvelujen kontolla on 2400 kuivakäymälää tai tutummin huussia. Vuotuisen yli viidenmiljoonan käynnin jätehuolto huusseineen on melkoinen urakka.

– Vaikka itse sanonkin, osaamme nämä huussiasiat koko lailla hyvin, kuittaa suunnittelija Arto Pummila Etelä-Suomen luontopalveluista.

Esimerkiksi Vallisaaressa ei ole toimivaa kunnallistekniikkaa, mutta kävijöitä odotetaan vuositasolla vähintään 50 000. Tämäntyyppisissä kohteissa toimivat ja siistit kuivakäymälät ovat kaiken viihtyisyyden ehdoton edellytys.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.