Luonnonlääkinnän ala tyrmistynyt STM:n suitsinnasta

Akupunktio. Lehtikuva

Luonnonlääketieteen Keskusliitto ei ilahtunut nähtyään sosiaali- ja terveysministeriön kokoaman työryhmän ehdotukset vaihtoehtohoitojen rajoittamiseksi.

Liiton puheenjohtaja Anitta Kouvo-Sillanpää ei usko kenenkään menettävän työtään vaikka työryhmän esittämät tiukennukset tulisivatkin voimaan, mutta kaikkiaan hän pitää lakiehdotusta tyhjänpäiväisenä.

- Tähänkin mennessä asialliset, koulutuksen saaneet terapeutit ovat kyllä varmasti osanneet ottaa yhteyttä lääkäriin ja kertoa hoidoistaan. Koemme, että tämä laki on siinä mielessä turha.

Kouvo-Sillanpää kertoo luonnonlääkinnän ammattilaisten odottavan laajempaa lakisisältöä eikä pikalakia, jolla yritetään tilkkiä hoidon mahdollisia harmaita markkinoita.

- Meidän mielestämme työryhmä ei pystynyt pitävästi todistamaan, että ongelmat olisivat sellaisia että tarvittaisiin tällainen pikalaki alalle. Olemme itse odottaneet, että tulisi laaja lakisisältä, jossa määritellään paremmin terapeuttien koulutukset ja rekisteröinnit.

Ongelmatapaukset liittyvät useimmiten kouluttamattomuuteen tai heikkoon koulutustasoon, Kouvo-Sillanpää arvioi.

Lääkärien asenteellisuus vaikeuttaa hoitoja

Kouvo-Sillanpään mukaan asiakkaat saattavat joutua hankalaan välikäteen, jos lääkäri suhtautuu kielteisesti vaihtoehtohoitoihin. Esimerkiksi raskausaikana otetuista hoidoista pitäisi vastedes ilmoittaa aina lääkärille, ja hoitoja saisi ottaa vain lääkärin suostumuksella.

- Yhteistyöhän tarkoittaa sitä, että lääkäri on tietoinen näistä hoidoista joita annetaan. Useinhan äidit neuvolalääkärilleen näistä kertovatkin. Mutta jos lääkäri ei ymmärrä eikä ole tietoinen hoitojen hyödystä, hän suhtautuu kielteisesti ja varoittavasti vaikka ei olisi aihetta. Siinä mielessä se tuo vaikeuksia asiakkaille, jotka haluaisivat käyttää hoitoja.

Kouvo-Sillanpään mukaan on hyvin paljon lääkäreitä, jotka suhtautuvat myönteisesti, mutta heidän äänensä ei oikein pääse kuuluviin.

- Toivottavasti tämän myötä pääsisimme aloittamaan asiallisen keskustelun aiheesta. Nyt olemme joutuneet kuuntelemaan lähinnä epäasiallisuuksia.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 14.4.2009)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat