Luonnon pakkastaidetta! Pekka Pouta ylistää Suomen ehkä kauneinta sääilmiötä, jota voi ihastella pitkään – "Tämä on suosikkini"

6:21
Katso videolta upeat kuvat merisavusta ja Pekka Poudan selitys sen muodostumisesta!

MTV Uutiset sai lukijoilta Oulussa, Helsingissä ja Turussa otettuja kuvia, joissa näkyy kovilla pakkasilla avoveden päälle nouseva sääilmiö, merisavu.

– Tämä on minun suosikkini, koska tämä kestää pitkään, Pekka Pouta hehkuttaa kaunista merisavua.

– Salamahan on ihan hieno, mutta se on zäp, ja se on siinä. Tämä voi kestää vuorokaudenkin tai jopa enemmän.

Kauniin, veden päälle kertyvän usvamaisen ilmiön nimi on merisavu, vaikka varsinaisesta savusta ei olekaan kyse. MTV Uutiset sai muun muassa Turussa, Helsingissä ja Oulussa havaitusta ilmiöstä lukijoiden kuvia, joissa näkyy muun muassa veneilijä kalassa keskellä savua.

“Savu” muodostuu, kun avovedestä haihtuu ilmaan vesihöyryä. Kovilla pakkasilla vesihöyry tiivistyy heti jääkiteiksi, jotka muodostavan ilmiön.

Kauneimmillaan merisavu on, kun valo osuu siihen oikeassa kulmassa. Lisäksi mitä suurempi lämpötilaero sulan veden ja pakkasilman välillä on, sitä upeampi lopputulos.

– Aamu- ja ilta-aikaan, kun aurinko on matalalla, valo värjää vedestä kohoavan höyryn. Monesti se muuttuu silloin punertavaksi, Pouta kertoo.

Otitko sääkuvan? Lähetä se toimitukselle sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai WhatsAppilla numeroon 040 578 5504! Instagramissa löydämme sääkuvat, kun liität niihin hashtagin #mtvsaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja