Luonnolliset perinnemaalit

Perinnemaalit ovat nimensä mukaisesti perinteisiä, vuosisatoja käytettyjä luontoystävällisiä maaleja. Perinnemaaleja voi halutessaan tehdä itse, mutta jos urakka hirvittää, alan liikkeistä voi ostaa myös valmiita perinnemaaleja.

Punamulta tutuin vaihtoehto

Ehkä tunnetuin perinnemaali on punainen keittomaali eli punamulta. Punamultaa on käytetty vuosisatoja erilaisten ulkorakennusten, navettojen ja maatilarakennusten maalaamiseen. Punamultamaali on ruisjauhopohjainen maali johon on sekoitettu multaa. Maali ei haalistu aikojen kuluessa vaan päinvastoin tummuu. Punamultamaalaus kestää noin 20 vuotta. Tämän jälkeen vanha irtoava maali poistetaan juuriharjalla ja uusi maalikerros levitetään päälle. Keittomaalista voi tehdä myös muun väristä sekoittamalla punaisen väriaineen tilalle haluttua väriainetta. Esimerkiksi keltaista maalia saadaan lisäämällä maaliin keltaokraa.

Jos punamultaa haluaa ostaa alan liikkeestä, kilohinnaltaan tämä vaihtelee 15-25 markan kieppeillä. Uudelle puupinnalle maalattaessa yksi kilogramma riittää maksimissaan viidelle neliömetrille.

Muita vaihtoehtoja

Keittomaalien lisäksi ekologisen ja perinteisen maalin käyttäjällä on myös lukuisia muita vaihtoehtoja riippuen siitä, millaiseen käyttöön maali tulee. Sekä sisä- että ulkomaaliksi soveltuu hyvin esimerkiksi pellavansiemenistä puristetusta öljystä valmistettu pellavaöljymaali. Pellavaöljymaali kuivuu suhteellisen hitaasti, mutta muodostaa kunnolla kuivuttuaan erittäin kestävän pinnan. Pellavaöljymaali on hieman punamultaa kalliimpaa kaupasta ostettuna. Kilon pellavaöljymaalia saa 30-50 markalla.

Mielenkiintoinen ja hyvin luonnonmukainen maali on maitomaali. Maitomaaliin sekoitetaan 30 litraa rasvatonta maitoa ja 30 kiloa kalkkitahnaa. Yhdistelmään lisätään vielä kolme litraa pellavaöljyä ja maali on heti valmista käyttöön. Sekaan voi lisätä halutun väristä värijauhetta.


Punamullan keitto-ohje:

100 l maalia sisältää:

100 l vettä
4 kg rautasulfaattia
9 kg ruisjauhoja
3 l pellavaöljyvernissaa
16 kg punamultaa


Keittovälineet:

200 litran rautatynnyri
sekoituskeppi
talousvaaka materiaalien punnitsemiseksi

Valmistus:

1. 100 litraa vettä laitetaan astiaan. Astian alle viritetään (hiljainen) tuli ja viileään veteen sekoitetaan heti 4 kg rautasulfaattia.

2. Seosta hämmennetään vispilällä samalla kun joukkoon sekoitetaan 9 kiloa ruisjauhoja. Seosta täytyy hämmentää ja sekoittaa reippaasti pohjasta asti, ettei se paakkuuntuisi eikä palaisi pohjaan.

3. Kun seos on kuumentunut siihen lisätään 3 litraa pellavaöljyvernissaa.

4. Sekoita noin 2 - 3 tuntia, kunnes astian pohja tuntuu liukkaalta. Liian lyhyt keittoaika tekee maalista helpommin tahrivaa ja huonommin seinässä pysyvää.
Maali kannattaa levittäälämpöisenä seinään.

Teksti: Niina Rintamäki
Kuvat. Matti Aalste
Lähteet: Panu Kaila: Kevät toi maalarin, www.ekoesko.fi, www.jns.fi/palvelut/asuntot/punamult/punatext.htm

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja