Luomutuotteiden hinta vaihtelee laajasti

Luomutuotteiden hinnat vaihtelevat yhä varsin reippaasti ostopaikasta riippuen. Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten viime syyskuussa tekemän selvityksen mukaan sama luomutuote saatetaan kalleimmillaan hinnoitella jopa kaksi- tai kolminkertaisesti verrattuna edullisimmin myyviin kauppoihin. Esimerkiksi pakatuilla luomutomaateilla suurin hinnanero oli 34 markkaa kilolta, kuuden luomukananmunan rasialla noin 23 markkaa ja yleisimmän luomuruisleivänkin hinta vaihteli yli 13 markkaa kilolta.

Luomunaudan sisäfileelle hintaeroa löytyi peräti 80 markkaa kilolta. Tasaisimmin kaupat näyttävät hinnoittelevan luomujauhot ja -hiutaleet, joiden hinnat vaihtelivat keskimäärin vain 3-4 markkaa. Suhteellisesti tarkasteltuna sekin tosin merkitsee noin 50-80 prosentin hintaheilahteluja tässä tuoteryhmässä. Viime vuoteen verrattuna luomutuotteiden hinnanerot ovat Kuluttajaviraston selvityksen mukaan kuitenkin hieman kaventuneet.

Luomuvalikoima on kasvanut vuoden aikana

Vuoden aikana luomutuotteiden valikoima on kasvanut huomattavasti, esimerkiksi Valio on tuonut markkinoille luomuvoin ja Saarioinen luomujauhelihapizzan. Kuluttajaviraston mukaan luomutuotteiden hintataso ei vuoden aikana ole juurikaan muuttunut. Luomumaitotuotteet ja -liha ovat tosin kallistuneet, sillä näissä tuoteryhmissä hintoja on tänä vuonna nostettu kautta linjan. Sen sijaan joidenkin luomujuuresten ja -vihannesten hinnat ovat laskeneet, ja luomujauhojen hinnat pysyneet ennallaan.

Hintavertailussa tarkasteltiin yhteensä 92 luomutuotteen hintoja. Selvityksessä oli mukana 107 päivittäistavarakauppa 23 eri paikkakunnalla. Eniten hintavertailun luomutuotteita löytyi pääkaupunkiseudun ja Tampereen kaupoista, ja vähiten Ahvenanmaan ja Pohjois-Suomen myymälöistä. Parhaat luomuvalikoimat olivat suurissa super- ja hypermarketeissa.

Munia sekä maito- ja viljatuotteita löytyy luomuna helposti

Eri tuoteryhmistä luomua löytyy varmimmin maitotuotteista, munista ja viljatuotteista, sen sijaan luomulihan ostaminen saattaa yhä teettää työtä. Maitotuotteita ja kananmunia löytyy luomuna parhaiten, sillä niitä oli saatavilla lähes 90 prosentissa selvityksen myymälöistä. Luomumaito ja -munat ovat kuitenkin manner-suomalaisten etuoikeus, sillä Ahvenanmaalta niitä on yhä turha etsiä.

Myös luomulastenruokia on hyvin saatavilla, noin 70-80 prosenttia liikkeistä myi niitä. Luomujauhoja ja -hiutaleita on niin ikään hyvin tarjolla, ja myös luomuspagettia ja -makaronia on saatavilla useimmissa liikkeissä. Myös luomuleipien valikoima on runsas, ja valtakunnallisten leipomoketjujen tuotteiden lisäksi tarjolla on myös paikallisten lähileipomoiden luomuleipiä.

Luomuvihanneksista ja -juureksista parhaiten on tarjolla luomutomaattia, -porkkanaa, -perunaa ja -sipulia, joita myytiin noin 75 prosentissa selvityksessä mukana olleista kaupoista. Tarkastelussa oli tänä syksynä mukana ensimmäistä kertaa myös luomuhedelmät, ja esimerkiksi luomuomenoita myytiin yli 60 prosentissa liikkeistä. Eksoottisemmatkin hedelmät kuten luomuappelsiini ja -avocado kuuluivat valikoimaan lähes puolella liikkeistä.

Luomuliha on yhä kiven alla

Edelleen hankalinta on löytää luomulihaa, sillä sitä on tarjolla kaupoissa vain vähän ja satunnaisesti. Luomulihatuotteista paras saatavuus on naudan jauhelihalla, jota myi noin puolet Kuluttajaviraston selvityksessä mukana olleista liikkeistä. Markkinoilla on myös erilaisia leikkeleitä kuten luomumetwurstia ja -kinkkumakkaraa. Luomukahvi kuului valikoimaan noin kolmanneksella ja luomutee neljäsosalla kaupoista. (MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja