Luomupiha kukkii jo!

Luonnonmukaisessa puutarhassa kevät alkaa jo maaliskuussa. Sinitähdet ja lumikellot työntyvät esiin pakkasista piittaamatta. Lumikelloja seuraa sininen liljameri, huhtikuun lopussa on krookusten, narsissien ja pikkutulppaanien vuoro.

Suunnittele keväällä, toteuta syksyllä

Puolivarjoon ja puiden alle. Kirjopikarililjan (Fritillaria meleagris) saa leviämään luonnonmukaisesti laajalle alalle eteläisillä vyöhykkeillä. 20–40-senttiseksi kasvavan varren päähän aukeaa huhti–toukokuun vaihteessa liilansävyinen tai valkoinen kukka kuin keijun lampunvarjostin.

Silmä näkee kevätkukkijoiden paikat pihassa parhaiten ennen kuin luonto alkaa viheriöidä. Muokkaa maa valmiiksi syksyn sipuli-istutuksia varten jo keväällä. Kylvä paikoille kesän ajaksi yksivuotisia kesäkukkia. Pienessä pihassa korostuvat yksityiskohdat. Istuta kevätkukkijoita kimpuiksi sinne missä liikut, polkujen varteen ja portaiden vierustalle.

Isossa pihassa katse hahmottaa maisemaa ja etsii siitä kiinnekohtia. Istuta idänsinililjoja eli scilloja, kasvitieteellisiä pikkutulppaaneja, kirjopikarililjoja, kevättähtiä, koiranhampaita, krookuksia, posliinihyasintteja ja lumikelloja puiden ja pensaiden alle, missä ne saavat levitä vapaasti.

Sijoita voimakkaanväriset kevätkukkijat ja isot ryhmät kauemmas talosta ja pienet kimput lähelle kulkuväyliä. Lumikellot, koiranhampaat, kirjopikarililjat ja esikot viihtyvät puutarhan varjoisissa osissa.

Kukkia jo maaliskuussa!

Vaali pihan luonnonkasveja. Pikkukäenrieska värjää nurmikon keltaiseksi huhti–toukokuussa.

Hyötäminen on puutarhanhoidon vanha kikka, jossa kasvin luontaista lepo-, kasvuunlähtö- ja kukinta-aikaa manipuloidaan, jotta ne saadaan kukkimaan haluttuna aikana. Sipulikasvit ovat helpoiten hyödettäviä puutarhakasveja.

Sipulit istutetaan ruukkuihin marraskuussa. Täytä ruukku hiekansekaisella kaktus- ja kylvömullalla. Jätä istuttaessasi noin kolmasosa sipulista näkyviin. Ruukkuja säilytetään pimeässä ja viileässä (noin yhdeksässä asteessa) kolme kuukautta. Ruukkuistutuksia kastellaan niukasti talven aikana. Sen jälkeen ne nostetaan huoneenlämpöön ja päivänvaloon.

Nurmikko kukkamaaksi

Idänsinilija (Scilla sibirica) on varhaiskevään klassikko. Se kukkii huhti–toukokuussa. Kasvi leviää itsekseen nurmikolla sivusipulien ja siementen avulla

Rajaa nurmialue kasteluletkulla tai narulla epäsymmetriseksi. Pudota sipuleita rajatulle alalle lajike kerrallaan: pudota korkeammat ja isokukkaiset vapaamuotoisiksi kimpuiksi, matalat ja pienikukkaiset voit heitellä laajemmiksi mättäiksi. Istuta sipulit siihen paikkaan, mihin ne putoavat. Valitse nurmikolle aikaisin kukkivia, itsestään leviäviä, pienikokoisia ja luonnonmukaisia lajikkeita, jotta ne ehtivät kukkia ennen kuin nurmikko alkaa kaivata säännöllistä leikkaamista.

Luomukevätpihan ABC

Narsissia on käytetty niin lääkekasvina, symbolina kuin romanttisten runojen lähteenä. Satojen lajikkeiden joukossa on tuoksuvia, kerrottukukkaisia, puhtaanvalkoisia, kaksivärisiä, aikaisia ja myöhään kukkivia.

– Itse sivusipulein tai siemenin leviävät kasvit.

– Pienikukkaiset ja aikaisin kukkivat kasvit, jalostamattomat alkuperäislajikkeet tai vähän jalostetut lajikkeet.

– Epäsymmetriset istutukset puiden alla, kivien koloissa, nurmikolla ja pensaiden varjossa.

Teksti: Minna Siltala
Kuvat: Pia Inberg

Lue myös:

    Uusimmat