Luokkakoot kasvavat, tupakka-aski kallistuu… – 12 konkreettista kohtaa, joihin leikkuri iskee

1. Kovemmat vaatimukset päivähoitoon pääsylle

Subjektiivinen päivähoito-oikeus antaa nykyään kaikille oikeuden hakea päivähoitopaikkaa. Uusi hallitus rajaa oikeutta puolipäiväiseksi niissä tilanteissa, kun toinen vanhempi hoitaa perheen toista lasta kotona. Päivähoito-oikeus muuttuu puolipäiväiseksi myös silloin, kun vanhempi on työttömänä. Työttömien osalta rajaus tulisi voimaan vain, jos työttömyys kestäisi tietyn ajan, esimerkiksi kolme kuukautta.

2. Päiväkotien ja koulujen ryhmäkoot kasvavat

Päiväkotien ryhmäkoot saattavat kasvaa. Hallitus ehdottaa, että yli kolmevuotiaiden lasten ryhmässä olisi kahdeksan lasta yhtä hoitajaa kohden. Nykyisin lapsia voi olla yhden hoitajan vastuulla seitsemän. Perusopetuksessa ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetuista avustuksista luovutaan. Hallitus aikoo myös korottaa päivähoitomaksuja yhteensä 54 miljoonalla eurolla. Se voidaan tehdä korottamalla kaikkien maksuja tai lisäämällä uusi hyvätuloisimpien maksuluokka.

3. Lapsiperheiden ja opiskelijoiden ostovoima koetuksella

Lapsilisistä ja opintotuesta poistetaan indeksisidonnaisuus. Indeksisidonnaisuus tarkoittaa karkeasti yleistäen, että etuudet ovat sidottuja hintatasoon, eli hintojen noustessa myös etuudet nousevat. Lisäksi molempia tukia leikataan, jos hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus kaatuu. Vielä ei tiedetä, paljonko tukia oltaisiin valmiita leikkaamaan.

Sosiaalisessa mediassa suhtauduttiin koulutussäästöihin tunteella. Sipilää ja Stubbia syytettiin takin kääntämisestä. 

4. Asuminen kallistuu

Hallitus kiristää kiinteistöveroa, jota maksavat tonttien, asuinrakennusten, mökkien sekä teollisuus- ja yrityskiinteistöjen omistajat. Kiristys vaikuttaa myös vuokriin. Hallitus pienentää myös asuntolainojen koroista annettua verovähennystä. Asuntolainojen korkovähennysoikeus on neljän vuoden päästä enää 25 prosenttia koroista. Nykyisin vähennystä 65 prosentista koroista. 

5. Terveyspalvelujen asiakasmaksut nousevat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja korotetaan 150 miljoonan euron edestä. Esimerkiksi vanhusten laitoshoito kallistunee tämän myötä. Myös palveluasumisesta ja kotiin annettavista palveluista perittäviä asiakasmaksuja nostetaan. Vanhuspalveluissa tuetaan siirtymistä perhehoitoon, joka on laitoshoitoa edullisempaa. Positiivista on, että omaishoitajien sijaisjärjestelyihin annetaan 75 miljoonaa euroa lisää. Näin omaishoitajille turvataan vapaapäivät.

6. Tupakan hinta nousee

MTV Uutisten haastatteleman Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan tupakkaveron kiristys nostaa tupakka-askin hintaa pari euroa.

7. Uusi auto halvemmalla

Uuden auton ostaminen tulee verotusmuutosten myötä halvemmaksi, kun autovero laskee 200 miljoonalla neljän hallitusvuoden aikana. Veronmaksajien keskusliiton Lehtinen arvioi, että uuden auton saisi yli tuhat euroa halvemmalla. Autoilijoiden ei kannata kuitenkaan tuuletella liikaa, sillä vuotuista ajoneuvoveroa korotetaan 100 miljoonalla. Keskimääräinen ajoneuvovero on nykyään vähän alle 200 euroa vuodessa. Siihen tulisi korotuksen myötä 30 euroa lisää.

8. Korkeakouluihin kolmas lukukausi 

Uudessa hallitusohjelmassa korkeakouluihin tarjotaan kolmatta lukukautta. Käytännössä se tekisi lukuvuodesta ympärivuotisen, eikä nykyisen kaltaista kesätaukoa olisi. Ideana on, että kolmas lukukausi nopeuttaisi valmistumista, jos opiskelijat valitsevat opiskelun kesätöiden sijaan.

9. Lukukausimaksut kauempaa tuleville opiskelijoille

Euroopan Unionin ja Euroopan talousalueen (johon kuuluvat EU-maiden lisäksi Norja, Liechtenstein ja Islanti) ulkopuolelta tulevat opiskelijat tulevat jatkossa maksamaan lukukausimaksuja. Päätös vaikuttaa mm. Kiinasta, Intiasta ja Venäjältä Suomeen tuleviin vaihto-opiskelijoihin. Vastaavasti valmistuneita opiskelijoita kannustetaan jäämään Suomeen töihin esim. verovähennysoikeudella.

10. Lääkekorvaukset pienenevät

Lääkekorvauksia leikataan 150 miljoonalla eurolla vuodessa vuodesta 2017 lähtien. Niitä leikataan joko korottamalla merkittävästi omavastuuosuutta, alentamalla korvausprosentteja tai muuttamalla lääkkeiden korvattavuutta. Lääkekustannusten omavastuu on tänä vuonna korkeimmillaan 612 euroa. Sen täytyttyä asiakas maksaa itse vain 1,50 euroa lääkettä kohti.

11. Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu

Hallitusohjelman mukaan ruokavaliokorvaus poistuu ensi vuoden alkusta. 16 vuotta täyttäneet keliakiaa sairastavat voivat saada Kelalta 23,60 euron kuukausikorvauksen (vuodessa 283 euroa) gluteenittoman ruokavalion kustannuksiin. Yli 36 000 ihmistä Suomessa sairastaa keliakiaa. Viime vuoden hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliaakikolle ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa.

12. Vuorotteluvapaalle pääsy vaikeampaa

Vuorotteluvapaalle pääsyn ehtoja tiukennetaan. Se tarkoittanee käytännössä sitä, että vuorotteluvapaalle pääsisi nykyistä pidemmän työuran jälkeen. Vuorotteluvapaajärjestelmästä voidaan luopua kokonaan, jos koetaan, että suomalaisten työpanos ei lisäänny riittävästi.


Lue myös:

    Uusimmat