Lumikero Kreikasta: Antiikin tragedia helleenien maassa

Yleensä en lueskele seinäkirjoituksia, mutta jostain syystä tämä herätti mielenkiinnon: HISE ENUFF! Teksti oli suihkautettu pienen liikkeen alas vedettyyn aaltopeltioveen. Nurkan takana näkyi kauniisti valaistu Akropoliin kukkula, vastapäisen ulkoilmaravintolan televisio esitti Ruotsin katkeraa tappiota Ukrainaa vastaan. Jalkapallo ei nostattanut kuumia tunteita niissä harvoissa ateenalaisissa, jotka olivat vaivautuneet ulos maanantai-iltana.

Olin palannut Ateenaan parin päivän maaseutukeikalta. Pistäydyin Nafpliossa (itsenäisen Kreikan ensimmäinen pääkapunki 1823-1833) Peloponnesoksen niemimaalla - parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista. Nafplio on kaunis ottomaaniaikaisine raunioineen, mutta näinä aikoina liiankin unelias turistikohde, jonne ateenalaiset eivät enää tule viikonloppujaan viettämään.

– Kukaan ei tiedä, onko perheellä rahaa jäljellä kuukauden kuluttua, hotellinjohtaja Magda Mastoraki huokaili.

Hotelliyöpymisten hinnat on pudotettu jo melkein puoleen, ja tarjouskauppana myydään täysihoitopaketteja huippuedullisesti, mutta mikään ei auta.

– Emme ole koskaan kokeneet tällaista lamaa, sanoi skootterilla sompaillut paikallisen matkailujärjestön puheenjohtaja Yiannis Sorovigas.

– Ulkomaalaiset kuvittelevat, että täällä ei saa enää ruokaa ja että käteinen raha pankkiautomaateista loppuu. Lisäksi pelätään väkivaltaisuuksia. Ihmiset olivat katsoneet tv-kuvia helmikuun mellakoista Ateenassa, ja kuvittelevat tosissaan, että täällä saa selkäänsä, Sorovigas tuhahti.

Turistikadon voi havaita aivan omin silmin, siihen ei tilastoja tarvita. Uimarannalla ei tarvinnut taistella auringonottopaikoista, eikä rantakadun ruokaravintoloihin pitänyt varata pöytää etukäteen. Vilkkaimpaan päivällissaikaan turisteja kulki vain harvakseltaan ohi, katetut pöydät ammottivat tyhjyyttään palmujen katveessa.

Kreikan kansan kurjistuminen jatkuu

Rannalla odotti turhaan asiakkaita turistipurjeveneen omistaja, erinomaisesti englantia puhuva Aris Kalafis. Hän antoi piutpaut Kreikan sunnuntaisille uusintavaaleille.

– Minusta se on suuri huvinäytelmä. Ehdokkaat ovat hullunkurisia, Aris naureskeli, mutta silmäkulman pilkkeen takana aisti kreikkalaisen tragedian ainekset.

– Emme usko sanaakaan poliitikkojen puheista. Kunpa edes ymmärtäisimme mitä he sanovat, kapteeninhattuinen, selkeästi eläkeiän ohittanut matkailuyrittäjä pilkkasi.

Syvä kuilu Ateenan herrojen ja maakuntien miesten välillä näyttäytyi vieläkin selvempänä Peloponnesoksen vuoristossa.

– Me äänestimme vanhoja puolueita, mutta he vain varastivat rahat. He eivät enää koskaan saa ääniämme, purkaa mieltään Tasos Denes traktorin kuskinpukilla Malantrenin pienessä kylässä. Ympärillä avautuu mahtava vuorimaisema, yhden huipulla on kaunis valkoinen ortodoksikirkko. Kahvilan edustalla alkaa olla myös mopomiehiä.

Kylään on tullut pikavierailulle vasemmistopopulistisen Syriza-puolueen iskujoukko Nafpliosta. Mukana on vastavalittu kansanedustaja Dimitris Kodelas, joka ehti istua toukokuussa parlamentissa peräti kaksi päivää ennen kuin se hajotettiin ja määrättiin uudet vaalit.

– EU-sopimus on syössyt kansan tuhoon ja kurjuuteen, Kodelas sanoo rauhallisella äänellä, ja viesti puree. Kiukkuaan purkaa kahvilan heiveröisellä muovituolilla Ioanis Pepas, joka heiluttelee valtavia käsiään laajassa kaaressa.

– Olemme erittäin köyhiä. En saanut lääkkeitäni apteekista. Ne olisivat maksaneet 110 euroa, Pepas harmittelee.

Syrizan vaaliliitto nousi toukokuun alun vaaleissa parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi miltei tyhjästä, ja on mahdollista, että ensi sunnuntain jälkeen se on maan suurin puolue. Syriza on etukäteen ilmoittanut haluavansa neuvotella uusiksi Kreikan ja EU:n sopimuksen, jota ilman uutta rahaa Euroopalta ei Kreikalle tipu. Puolueen kansanedustajaehdokas Yanis Maragos puhuu uhmakkaasti.

– EU valmistelee taloussotaa. Jos sellainen alkaa, olemme siihen valmiit.

Kuitti, kiitos!

Kreikan epätoivoisessa tilanteessa Syrizan viesti uppoaa kansaan, joka kokee tulleensa muun Euroopan ja varsinkin saksalaisten kyykyttämäksi. Yhä useammat kreikkalaisperheet ovat jo nyt toteutettujen säästöjen kautta ajautuneet toimeentulon rajoille tai sen alapuolelle.

Kreikan kansan kurjistaminen saa loppua, Syriza uhoaa ja se näkyy puolueen kannatuksessa. Ainakin yhden mielipidemittauksen mukaan Syriza saisi vaaleissa eniten ääniä, joka merkitsee 50 bonuspaikkaa Kreikan 300-paikkaiseen parlamenttiin. Samalla puolue saisi ensimmäisenä tehtäväksi yrittää muodostaa maahan toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Ateenaa piinasi ahdistava helle, eikä päivällistä voinut syödä ennen auringonlaskua eli yhdeksää illalla. Joissakin turistiravintoloissa kiinnittyi huomio Kreikan vanhaan meininkiin, eli pimeään myyntiin. Kassakuitin saaminen oli työn ja tuskan takana. Joskus loppusumma oli sutaistu kynällä paperille, ja ilme synkistyi jos halusi maksaa luottokortilla tai vaati käteismaksuun bongattua kuittia. Kumpikin täytyy nimittäin nykyään liittää ravintolan kirjanpitoon. Teki mieli huutaa: TUO NYT SE KASSAKUITTI NIIN MINUN EI TARVITSE MAKSAA PIMITTÄMÄÄSI VEROA EU:N TUEN KAUTTA VIELÄ TOISEEN KERTAAN! Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tällaiset ravintolanpitäjät ovat nykyään yhä harvemmassa.

Tämän kaiken jälkeen minun täytyisi nyt varmaankin kertoa, miten vaaleissa käy. Sellaiseen kannunvalantaan en uskaltaudu, niin sekava Kreikan tilanne on. Sen sijaan heitin saman kysymyksen kreikkalaiselle vaalianalyytikolle ja politiikan professorille Nasos Athanasiadisille. Hän pyöritteli päätään.

– On mahdollista että konservatiivinen Uusi Demokratia saa taas eniten ääniä, koska muita vaihtoehtoja pelätään. Työväenpuolue Pasokin tarina on päättynyt, se on enää pelkkää historiaa. – Vanhat puolueet eivät edes uskalla pitää kunnon vaalitilaisuuksia - joku saattaisi paiskata puhujan päälle jugurttia tai jotain, Athanasiadis naurahtaa.

Uusnatsit pääsivät ensimmäistä kertaa Kreikan parlamenttiin seitsemän prosentin ääniosuudella, mutta Kultainen sarastus-puolueen kannatus on erilaisten kohuskandaalien takia jo nyt alamäessä. Athanasiadis ei sulje pois vasemmistopopulistisen Syrizan voiton mahdollisuutta, niin suuri on viha vanhoja puolueita kohtaan.

Ja vaikka poliittinen enemmistöhallitus vaalien jälkeen pihtisynnytyksellä Ateenassa kasattaisiinkin, professori ei lupaile sellaiselle pitkää ikää. - Viimeistään kahdeksan kuukauden kuluttua täällä pidetään uudet vaalit, Athanasiadis ennustaa.

Säästöpaketin purkaminen vaalipropagandaa

Lähtökohta on, että keväällä EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa allekirjoitettu säästöpaketti toteutetaan sovitulla tavalla, eli kreikkalaisten tulee nöyrtyä entisestään ja hyväksyä vielä lisää leikkauksia palkkoihin, työttömyyskorvauksiin ja eläkkeisiin. Ja kun julkisia menoja säästetään, niin myös työpaikkoja vähennetään. Kauhukuva on, että esimerkiksi opettajat saavat halutessaan jäädä töihin, mutta vapaaehtoispohjalla - kokonaan ilman palkkaa. Kuka Suomessa suostuisi sellaiseen?

Pahempi vaihtoehto Euroopan ja ennen kaikkea Kreikan kannalta olisi se, että uusi hallitus tosissaan vaatisi sopimuksen purkua ja uusia neuvotteluja. Tähän mennessä ulkopuoliset tarkkailijat pitävät näitä puheita pelkkänä vaalipropagandana. Silloin koko tukipaketti on vaarassa, ja Kreikan ero eurosta olisi yhä lähempänä, arvellaan.

Vaikka tilanne on äärimmäisen vakava, jotkut muistavat, että Kreikka on nykyhistoriansa aikana tottunut selviytymään vastoinkäymisistä. On ollut natsimiehitystä, sisällissotaa ja sotilasdiktatuuria.

– Valtioon ei ole koskaan luotettu. Elämä rakentuu perheen ja suvun turvaverkoston varaan, sanoo kreikkalais-suomalaisen kahden lapsen äiti Marita Asunmaa, joka on asunut Ateenassa jo 12 vuotta.

– Mutta täällä paistaa aurinko ja meillä on Euroopan parhaat hiekkarannat. Ne pysyvät täällä aina, Asunmaa lohduttautuu synkkyyden keskellä.

Niin se seinäkirjoitus. Paikallisen oppaani tulkinnan mukaan HISE ENUFF! oli kopioitu suoraan englannista sellaisena kuin se kuulosti: THIS IS ENOUGH! (nyt riittää!). Kreikasta puhuttaessa samalle iskulauseelle olisi ilmeisesti käyttöä Ateenan lisäksi myös muualla Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat