Mainos

Lumene: Kemikaalialtistuminen ei tule vain kosmetiikasta

Kosmetiikkayhtiö Lumenella on seurattu eilen alkanutta kosmetiikkakeskustelua kiinnostuneina.

Turun Sanomat kertoi eilen suomalaistutkimuksesta, jonka alustavien tulosten mukaan raskaana olevien kannattaisi rajoittaa kosmetiikkatuotteiden käyttöä odotusaikanaan.

Lehden haastattelussa professori Jorma Toppari piti huolestuttavina seurantatutkimuksessa saatuja tuloksia, joiden mukaan kivessyöpien määrä on lisääntynyt Turun alueella. Tutkimusryhmän mukaan sikiöaikaisella kemikaalialtistumisella saattaa olla yhteyttä asiaan.

Lumenen tuotekehityksestä vastaava johtaja Tiina Isohanni harmittelee, ettei yhtiössä ole päästy tarkastelemaan tutkimuksen tuloksia. Tämä ei ole mahdollista, sillä tutkimus julkaistaan vasta lähiviikkoina International Journal of Andrology -lehdessä.

Isohanni haluaa kuitenkin muistuttaa, että pelkän kosmetiikan kemikaalien sijasta pitäisi tarkastella odottavan äidin kokonaisaltistumista kemikaaleille.

- On hyvä, että asioita tutkitaan. Haluaisin korostaa, että kyse on kuitenkin kokonaisaltistumisesta. Eihän kemikaalialtistuminen tule vain kosmetiikasta vaan siihen liittyvät tänä päivänä vaatteet, elintarvikkeet, pesu- ja puhdistusaineet ja omat elintapamme.

Lumene luopui ftalaattijohdannaisista

Muovin pehmittämiseen laajalti käytetty ftalaatti, tarkemmin sen johdannainen, on kielletty esimerkiksi vauvojen leluissa. Erästä ftalaatin yhdistettä käytettiin aiemmin myös huulipunissa.

Kun tuli esiin viitteitä, että ftalaatti saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen, Lumene ryhtyi hommiin.

- Seuraamme hyvin tarkasti kosmetiikkalakia. Kaikki raaka-aineet ja tuotteet ovat tutkittuja ja niille tehdään turvallisuusarviointi, johon kuuluu myös altistustestaus. Ftalaatin suhteen olemme tehneet jo useamman vuoden ajan töitä ja poistaneet tuotteistamme tähän ryhmään liittyviä kemikaaleja. Yleisesti ottaen puutumme asioihin jo ennen kuin ne tulevat lainsäädäntöön, jos löytyy arveluttavaa tutkimustietoa, Isohanni selventää.

Myyjä: Odottavien äitien kysymykset yleisiä

Helsingin Hakaniemen Sokoksen kosmetiikkaryhmän myyntivastaava Arja Sihvonen kertoo, että raskaana olevia naisia tuntuu askarruttavan kosmetiikkatuotteiden vaikutus sikiön hyvinvoinnille.

- Lähinnä kysellään, että uskaltaako tuotetta käyttää. Me olemme sanoneet esimerkiksi rinta- ja decolté-alueelle levitettävistä tuotteista, että jos vähänkin arveluttaa tai pelottaa, niin ei kannata ottaa käyttöön.

- Kyselyt liittyvät lähinnä voiteisiin, ei niinkään meikkeihin, Sihvonen lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.