Luksuslavuaari tai arkiallas

Jokaisessa vessassa ja kylpyhuoneessa on lavuaari. Pesuallas on paitsi käyttökaluste, myös sisustuselementti. Käsiä pestään nyt monenmuotoisissa, yksilöllisissä ja mittojen mukaan tehdyissä altaissa. Posliinin lisäksi lavuaarimateriaalina kiiltelee lasi ja hohtaa teräs.

Lavuaareja valmistetaan yhä useammasta materiaalista: emalista, posliinista, valumarmorista, ruostumattomasta teräksestä, emaloidusta teräksestä, lujitemuovista, lasista…Nyt on mistä valita, olipa haaveissasi sitten design-lavuaari tai arkista käyttöä palveleva, helppohoitoinen perusallas.

– Pesualtaan ääressä on oltava ilo toimia! Allas on osa jokaisen suomalaisen arkitoimien apuvälineistöä. Pesualtaan on oltava hyvin suunniteltu eikä pelkkä toimivuus enää riitä. Nykyään halutaan yhä enemmän näyttävyyttä, Lari Vartiainen Lasista Oy:stä sanoo.

Vuonna 2003 perustettu suomalaisyritys Lasista Finland Oy valmistaa lasisia pesuallastasoja kotien ja julkisten tilojen kylpyhuoneisiin.

– Idea lasisiin pesualtaisiin löytyi Italiasta. Matka Milanoon muissa merkeissä johti kontakteihin paikallisten valmistajayritysten kanssa. Lasitasojen kiistaton tyylikkyys sai ideanystyrät käymään kuumana. Ihastuimme kollegani kanssa tuotteeseen niin suuresti, että aloimme kartoittaa Suomen markkinoita tälle tuotteelle, kertoo Vartiainen.

Raakalasia lukuun ottamatta Lasistan altaat valmistuvat kokonaan Suomessa, mikä nopeuttaa toimittamista ja takaa korkean laadun. Kaikki altaat valmistetaan 19 millimetrin paksuisesta erikoislasista. Lasialtaan telineen materiaaleina käytetään kromia ja harjattua ruostumatonta terästä. Lasivärivaihtoehtoina ovat sininen, oranssi, keltainen, merenvihreä ja musta. Vartiaisen mukaan lasialtaita ostavat niin nuoret sinkut kuin eläkeikään päässeet pariskunnatkin.

– Altaat valmistetaan paksusta lasista ja ne ovat hyvin kestäviä. Käsitykset lasin hauraudesta johtuvat kokemuksista, joita ihmisillä on ohuista ja helposti särkyvistä lasipinnoista. Lasiallas on myös erittäin helppo pitää puhtaana!

– Kylpyhuoneiden koko vaihtelee suuresti. Myös pesualtaan tulee olla sopiva kokonsa ja muotoilunsa puolesta, Vartiainen muistuttaa.

Allastasoja saa tarvittaessa joiltain valmistajilta mittatilaustyönä, mikä helpottaa yksilöllisen kylpyhuoneen sisustamista. Lisää pöytätilaa kylppäriin saa upottamalla altaan pöytälevyyn. Saumattomat keraamiset ja valumarmoriset tasoaltaat ovat suosittuja, koska ne ovat helposti puhtaana pidettäviä ja hygieenisiä. Jos tila antaa myöten tai allas sijaitsee asunnon ainoassa pesutilassa, ei sen koosta kannata tinkiä. Jos pesualtaan alle ei sovi tai haluta hankkia kaappia, altaan jalka on hyvä vaihtoehto. Putket ja kiinnityksetkin jäävät piiloon jalan sisälle. Pieneen tilaan ihanteellinen on nimensä mukaisesti näppärän pieni IDO:n Minislim -allas.

Suomalainen IDO Kylpyhuone Oy kuuluu Euroopan suurimman kylpyhuonekeramiikan valmistajan Sanitecin konserniin. IDO:n uusimpiin pesualtaisiin kuuluu selkeälinjainen, keraaminen Shape-tasoallas, joka on omiaan kapeaan WC:hen. Altaan syvyysmitat ovat 330/ 435 millimetriä. Shape-altaita on tarjolla eri levyisinä, ja ne sopivat IDO:n Minikielo-sarjan kalustesyvyyteen. Allaskaapin lisäksi Shape on mahdollista asentaa seinään kannakeparilla, joihin saa lisävarusteeksi pyyhetangon. IDO:lta löytyy myös käteviä nurkkapesualtaita, jotka mahdollistavat persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelun. Kaikilla IDO:n valmistamien tuotteiden posliiniosilla on kymmenen vuoden takuu valmistusvirheiden osalta.

– Kylpyhuoneiden sisustamiseen panostetaan entistä enemmän. Sisustajat hakevat uusia ideoita perinteisten vaihtoehtojen tilalle. Kylpyhuonekin on nykyään osa asunnon sisustuskokonaisuutta, Vartiainen tietää.

Luksusta ja omaleimaisuutta janoavalle Alessi on tuttu jo keittiöstä. Il Bagno Alessi on yhteiseurooppalainen kylpyhuoneprojekti, jonka takana ovat muun muassa suomalainen Oras ja italialainen Alessi s.p.a. Tuloksena on tyylikkäitä ja yhteensopivia pesualtaita, hanoja sekä muita kylpyhuonekalusteita. Laadukkaita ja erikoisia pesualtaita saa myös italialaisilta Indalta, Millduelta ja Tenda Doricalta sekä saksalaisilta Duravitilta ja Obermaierilta. Kaikkia myy helsinkiläinen Airas Design.

Pesualtaita valmistaa myös kotimainen Marcello-Kaluste Oy, joka toimittaa altaansa tiivisti pöytätasoihin liitettyinä, jottei altaan ympärille jäisi kosteutta ja likaa kerääviä rakoja. Perheyhtiö Temal Oy on pohjoismaiden johtava emaloitujen saniteettituotteiden ja julkisivulevyjen valmistaja. Temal valmistaa kalusteita pesualtaista kaappeihin viiden sentin kokovälein. Temalin CleanHands-konseptin tasoaltaat on valmistettu kemikaaleja ja kuumuutta kestävästä saumattomasta emalista, joka hylkii likaa. Tasoallas tarjoaa runsaasti laskutilaa. Itämaista ylellisyyttä tarjoaa Gustavsberg, jonka mallistossa on käsintehdystä tiikistä valmistettuja pesutasoja. Nordic III -tasoa on saatavilla kolmessa eri koossa. Tiikkitaso soveltuu valmistajan Nordic Top -altaisiin 2060, 2090 ja 2120.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: IDO, Lasista Finland Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja