Lukijoilta täystyrmäys opiskelijoiden veronpalautuksien perinnästä: Häpeä, Kela!

Koti-osio kysyi lukijoiden mielipidettä Kelan kohua herättäneeseen toimintaan: Oliko opiskelijoiden opintotuen takaisinperintä veronpalautuksista oikein?

Yli 80 prosenttia Koti-osion lukijoista kokee, että Kelan toiminta opiskelijoiden veronpalautuksien perinnässä on väärin. Monen mielestä tuet on maksettava takaisin, mutta maksusuunnitelman noudattamisen ei pitäisi johtaa ulosottomerkintään.

– Maksusuunnitelmasta, ja sen säntillisestä hoitamisesta huolimatta minullakin perittiin, ja velkaan lisättin ulosottomiehen noin 30 euron palkkio päälle, eikä annettu mahdollisuutta maksaa ilman perintään menoa, kertoo nimimerkki Maxp.

– Jos olisin saanut veromätkyjä, olisin välttynyt ulosmittausmaksuilta ja ulosottomerkinnästä ulosottorekisteriin ainakin muutamaksi päiväksi. Rekisterimerkintä muutamaksikin päiväksi vaikeuttaa kohtuuttomasti talolainan hankintaa, koska asialla on älytön kiire!, kirjoittaa nimimerkki Hans ja jatkaa: Kelan olisi pitänyt ilmoittaa asia selkeästi esimerkiksi näin: "Mikäli saatte veronpalautuksia, ne ulosmitataan ulosottoviranomaisten toimesta, osamaksusuunnitelmasta huolimatta. Ulosmittauksesta pitää maksaa takaisinperittävään määrään verrattuna, merkittävä ulosottomaksu, minkä lisäksi teille tulee merkintä ulosottorekisteriin. Mahdolliset veromätkyt saatuanne, vältytte ulosmittausmaksuilta ja -rekisterimerkinnältä". Kelan olisi pitänyt tiedottaa asia aiemmin selkeästi ja antaa mahdollisuus etuuden saajille maksaa opintotuet takaisin kertasuorituksena ennen ulosmittausta.

– Viranomaisten tulisi siirtyä nykyaikaan ja pyrkiä helpottamaan kansalaisten elämää, eikä käyttäytyä kömpelösti. Oliko tämä päätös kokonaisuuden kannalta hyvä?, toteaa nimimerkki Ei kosketa minua.

– Väärinhän se on tällä tavoin toteutettuna, vain muutama viikko ennen kuin rahat tulisivat ilmoitetaan että niitäpä ei tulekaan. Aika monelta varmasti menee joulu nyt hieman ohi ja muitakin hankintoja on voitu tähdätä veronpalautuksista tehtäviksi. Jos tieto olisi ollut ajoissa olisi voinut säästää tai yrittää ansaita rahaa vaikka työskentelemällä mutta tällä tavoin toimimalla Kela esti nuokin mahdollisuudet, kirjoittaa nimimerkki J.

Nimimerkki Entinen opiskelija kuitenkin syyttää nykyopiskelijoita avuttomuudesta, koska asiasta on noussut poru.

– Kyllä täällä pitää tajuta, että jos on jäänyt velkaa, että ne peritään ennemmin tai myöhemmin. Velkojan mielestä aina ennemmin. Nämä on niitä uusavuttomia taas kerran: Jos en itse ole muistavinani tai pidän silmät kiinni, niin ei asiaa ole -tyyliin ajattelijat, kommentoi nimimerkki Stigu.

– No kaikkihan juontaa juurensa väärin perustein saatuihin tukiin. Tämä ei koske reilulla pelillä tukensa ansainneita. Ne joulut on siis vietetty jo etukäteen, kirjoittaa nimimerkki Julma-Sepi.

Stigu ja Julma-Sepi jäävät kuitenkin kommentteineen vähemmistöön, sillä vain hieman päälle 14 prosenttia lukijoista koki, että Kela toimi asiassa väärin.

Kela ilmoitti ulosmittaavansa viime viikolla opiskelijoiden veronpalautuksia, vaikka maksukehotusta ei oltu lähetetty.

Kelan mukaan asiasta on ilmoitettu velalliselle jo aiemmin osamaksusuunnitelman yhteydessä. Ylen mukaan käytännössä asia on ilmoitettu yhdellä lauseella suunnitelman lopussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja