Lukashenko voitti kansanäänestyksen

Presidentti Aleksandr Lukashenko on saanut valkovenäläisiltä tuen kaavailemilleen perustuslakimuutoksille eilen järjestetyssä kansanäänestyksessä. Alustavien tulosten mukaan Lukashenkoa tuki 70,5 prosenttia äänioikeutetuista, kertoivat vaaliviranomaiset.

Perustuslakiuudistukset kasvattavat huomattavasti presidentin valtaa ja pidentävät hänen virkakauttaan. Vastustajat ovat syyttäneet Lukashenkoa yksinvaltiuden tavoittelusta, mutta Lukashenko torjui syytökset. Kaikki väitteet diktatuurista ovat vailla perustaa, hän sanoi.

Äänestäjät ottivat eilen kantaa kaikkiaan neljään presidentin ehdotukseen ja kolmeen parlamentin vastaehdotukseen. Parlamentin esitys presidentinviran lakkauttamisesta sai kuitenkin vain 7,9 prosentin kannatuksen.

Vaaleja ei tarvita

Julistettuaan itsensä äänestyksen voittajaksi Lukashenko ilmoitti alkavansa muodostaa heti uutta parlamentin alahuonetta nykyisistä kansanedustajista. Uudet vaalit eivät Lukashenkon mukaan ole tarpeen.

Presidentin perustuslakiesityksen mukaan parlamentti muutetaan kaksikamariseksi. Parlamenttiin perustetaan 60-paikkainen ylähuone, jonne presidentti itse nimittää kuusi jäsentä. Presidentti saa myös oikeuden nimittää puolet korkeimman oikeuden jäsenistä. Lukashenko sanoi kelpuuttavansa oikeuden entisistä jäsenistä vain ne, jotka "luopuvat poliittisista vaatimuksistaan".

Äänestämässä kävi sunnuntaina 84,2 prosenttia 7,2 miljoonasta äänioikeutetusta.

Etyj arvosteli vaaleja

Lukashenko on sanonut pitävänsä kansanäänestyksen tulosta sitovana, kun taas presidentin kanssa valtataistelua käyvä parlamentti on julistanut äänestyksen korkeintaan neuvoa-antavaksi. Lukashenko toisti tänään, että kansanäänestys on sitova. Parlamentti on edelleen eri mieltä.

Presidentin ja parlamentin kiistan kärjistyttyä viime viikolla Venäjä puuttui peliin ja sai osapuolet sopimaan keskenään. Venäjä otti jo itselleen kunnian kompromissin aikaansaamisesta, mutta sopu kesti vain päivän. Eilen osapuolet olivat jälleen eri mieltä.

Ulkomaiset järjestöt ovat arvostelleet kansanäänestystä ja kiinnittäneet huomiota mm. siihen, että joukkotiedotusvälineet ovat lähes kokonaan presidentin valvonnassa. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj piti äänestystä laittomana ja kieltäytyi lähettämästä tarkkailijoita seuraamaan sitä.

Venäjä tyytyväinen

Venäjä sanoi, että Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon suuri kannatus sunnuntaisessa kansanäänestyksessä "on normaali äänestystulos", mutta äänestys on ennen kaikkea maan sisäinen asia. Pääministeri Viktor Tshernomyrdin sanoi, että valkovenäläiset ovat nyt esittäneet arvionsa ja se on pääasia. Ennen kaikkea koko äänestys on maan sisäinen asia, hän sanoi.

Tshernomyrdin oli ennen tätä keskustellut kansanäänestyksestä presidentti Boris Jeltsinin kanssa. Kremlin lehdistötoimiston mukaan molemmat tähdensivät, että Moskovan viimeviikkoinen välitystoiminta Minskissä esti yhteiskunnallisen kaaoksen. Tshernomyrdin neuvotteli sopuratkaisun Lukashenkon ja parlamentin välisessä valtakiistassa perjantaina. Sopu rikkoontui kuitenkin jo lauantaina. Eilen Tshernomyrdin syytti valkovenäläisiä kansanedustajia sopimuksen hylkäämisestä, mutta oli samalla ärtynyt Lukashenkoon, koska tämä ei saanut sopimusta toimimaan.

Kiistan ytimenä oli, onko kansanäänestyksen tulos sitova vai neuvoa-antava. Lukashenko piti sitä sitovana, mutta parlamentti neuvoa-antavana. Kompromissiratkaisu oli, että presidentti suostui perääntymään kannastaan ja kansanedustajat puolestaan luopuivat hankkeestaan saada Lukashenko valtakunnanoikeuteen.
(STT-Reuter-DPA-AFP-Itar-Tass)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja