Mainos

Lukashenko ei suostunut neuvottelupöytään

Presidentti Aleksandr Lukashenko torjui tänään Venäjän esityksen neuvotella Valko-Venäjän poliittisesta kriisistä Smolenskissa poliittisen päävastustajansa, parlamentin puhemiehen Semjon Sharetskin kanssa. Lukashenko tapaa sen sijaan myöhemmin tällä viikolla Venäjän pääministerin Viktor Tshernomyrdinin keskustellakseen Valko-Venäjän tilanteesta hänen kanssaan, kertoi presidentin edustaja.

Tshernomyrdin ja Lukashenko tapaavat perjantaina tai lauantaina luultavasti Valko-Venäjällä. Lukashenko puhui tänään neljänkymmenen minuutin ajan puhelimessa presidentti Boris Jeltsinin kanssa, mutta piti edelleen tiukasti kiinni aikeistaan järjestää kansanäänestys valtaoikeuksiensa lisäämisestä.
-Presidentillä on erittäin tiukka aikataulu ja hän on päättänyt olla lähtemättä (Smolenskiin), Lukashenkon edustaja sanoi.
Hänen mukaansa kieltäytymisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että myös Sharetski oli osallistumassa keskusteluihin. Lukashenkon läheisen avustajan mukaan presidentin päätös olla osallistumatta neuvotteluihin johtui siitä, ettei Tshernomyrdin vastoin ennakkotietoja osallistuisi tapaamiseen.

Parlamentin puhemies Sharetski sen sijaan lähti Minskistä kohti Länsi-Venäjällä sijaitsevaa Smolenskia. Sekä Jeltsin että Tshernomyrdin ilmaisivat eilen huolensa Valko-Venäjän tilanteen johdosta.

Kahnaus perustuslaista

Valko-Venäjän presidentti ja parlamentti ovat joutuneet kahnaukseen perustuslakiehdotuksista, jotka kasvattaisivat Lukashenkon valtaoikeuksia ja pidentäisivät hänen valtakauttaan kahdella vuodella ilman vaaleja. Perustuslaista on määrä järjestää kansanäänestys ensi sunnuntaina.

Sharetskin mukaan parlamentti haluaa, että Lukashenko peruuttaa kansanäänestyksen, luopuu kaavailemistaan perustuslakimuutoksista, palauttaa erotetun keskusvaalilautakunnan johtajan virkaansa sekä antaa kansanedustajille televisioaikaa.
-Valko-Venäjä oli aiemmin rauhallinen tasavalta, jossa tehtiin lujasti työtä. Nyt siitä on tullut taistelukenttä, vihan areena, Sharetski sanoi.
Sharetskin avustajan mukaan Jeltsin oli antanut puhelimessa tukensa puhemiehen esityksille kiistan ratkaisemiseksi, mutta tälle tiedolle ei saatu vahvistusta.

"Arvostelijat etsikööt uuden isänmaan"

Lukashenko on tähän asti ollut kiistassa taipumaton ja sanonut, että hänen arvostelijansa voivat valmistautua "etsimään itselleen uuden isänmaan" kansanäänestyksen jälkeen. Presidentin kansanäänestyskampanja jatkui edelleen tänään pääkaupungissa Minskissä, missä kovaääniset kehottivat kansalaisia antamaan tukensa presidentille. Ennakkoäänestys vaaleihin alkoi jo 9. marraskuuta.

Valko-Venäjän johtaja ei ole piitannut lisääntyvästä länsimaiden arvostelusta, mutta hän on riippuvainen Venäjästä ja tarvitsee sen taloudellista tukea. Lukashenko ja Jeltsin sopivat huhtikuussa maiden välisestä tiiviistä poliittisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.