Mainos

Löytyykö Rautavaaran perinnölle jatkajaa?

Kesällä 1948 Suomi ei ollut saanut Lontoon olympialaisissa kultaista mitalia yleisurheilussa, kunnes Tapio Rautavaara heitti keihäskisan voittoon. Rautavaarasta tuli kansansuosikki, jota monet muistelevat yhä.

Tilanne tämänkertaisissa Lontoon olympialaisissa on taas samankaltainen. Yleisurheilujoukkueella ei nyt ole mitalin mitalia ja katseet ovat taas kääntyneet keihäsmiesten suuntaan.

Illan finaalissa Tero Pitkämäeltä, Ari Manniolta ja Antti Ruuskaselta odotetaan mitalia, rohkeimmissa arvailuissa jopa kahta.

House of Nations -nimiseen illanviettopaikkaan Lontoossa on kokoontumassa keihäsfinaalia seuraamaan viitisenkymmentä innokasta Suomi-fania. Kaikki janoavat mitalia aiemmin päivällä tulleen Silja Lehtisen venekunnan pronssimitalin jatkoksi.

– Jospa sieltä se kulta tulee. Tai vaikkapa useampikin mitali, ennustelee tapahtumaa järjestämässä ollut Inka Karppinen FinnsWorldWide-järjestöstä.

Samalla isolta screeniltä näytetään uusintana päivän purjehduskilpailua. Mitalin ratkeaminen nostaa pieniä kannustushuutoja ilmoille, mutta tunnelma on kuitenkin vielä odottavan hillitty.

Menestystä tullut

Suomi on menestynyt miesten olympiakeihäänheitossa mainiosti. Edellisissä kisoissa neljä vuotta sitten Pekingissä Tero Pitkämäki kiskaisi pronssia.

Kaikkinensa Suomi on voittanut miesten keihäskisassa olympiatasolla 24 mitalia, jos lukuun otetaan mukaan vuonna 1912 käyty molempien käsien kilpailu. Itse asiassa molempien käden kilpailussa Suomi otti tuolloin kolmoisvoiton.

Antwerpenissä vuonna 1920 Suomi pisti vielä paremmaksi ja otti peräti neloisvoiton.

Kultamitaleita on vuosikymmenien saatossa tullut useita. Monien mieleen ovat Rautavaaran kullan ohella jääneet muun muassa Pauli Nevalan esitys Tokiossa 1964, Arto Härkösen yllätyskulta Los Angelesissa 1984 ja Tapio Korjuksen voittoheitto viimeisellä yrittämällä Soulissa 1988.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.