Mainos

Loppuvuoden ennuste: Tavanomaista lämpimämpää – ”Ei pysyvää lunta aikaisin”

Loppuvuoden pitkä ennuste enteilee keskimääräistä lämpimämpää ja sateisempaa syksyä ja alkutalvea.

Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan loka-joulukuussa Pohjois-Euroopassa ja Suomen alueella sää on tavanomaista lämpimämpää.

– Matalapaine näyttää parkkeeraavan Islannin eteläpuolelle ja kierrättää meille pienempiä matalapaineita lounaisvirtauksen mukana. Tämä tietää myös keskimääräistä sateisempaa. Tällaisen ennusteen perusteella voi sanoa, että sade tulee pitkälti vetenä, eikä ennuste ennakoi kovin aikaista pysyvää lunta. Yksittäisiä kylmiä jaksoja kuitenkin mahtuu tähänkin ennusteeseen, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Signaali lämpimästä syksystä on vahva paitsi Suomessa, myös Suomen koillispuolella Barentsinmerellä.

– Jos jääpeitettä ei muodostu Suomen pohjoispuolellakaan, voi tämä joidenkin arvioiden mukaan lisätä lounaisvirtausta. Marras-joulukuu voi olla aika synkkä, jos sateita tulee usein, toteaa Liisa Rintaniemi.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.