Loppuviikolla on "niin kylmää kuin vain voi olla" – Suomi palaa hyytävään kylmyyskuoppaan

Ennuste julki: Tältä näyttää kevään sää 3:56
Ennuste julki: Tältä näyttää kevään sää.

Suomi on putoamassa tammikuun hyytävään kylmyyskuoppaan.

Suomi on putoamassa kenties pitkäksikin aikaa ilmamassoja jakavan suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle, kirjoittaa MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Siperian suunnalta valuva arktinen ilmamassa tuo hyytäviä pakkasia koko Suomeen.

– Voisi todeta, että sää on kuluvan viikon loppupuolella niin kylmää kuin se vain voi olla tähän aikaan vuodesta nykyilmastossa.

Tammikuun alun huippupakkasten kaltaisia pakkaslukemia ei kuitenkaan ole odotettavissa.

– Kiitos sen, että olemme jo matkalla kohti kevättä ja aurinko lämmittää päivä päivältä enemmän, Mäntykannas kirjoittaa.

– Helmikuun aikana auringon säteilyteho keskimäärin kolminkertaistuu Suomen leveysasteilla, eli hyytävästä ilmamassasta huolimatta alamme jo väkisinkin tuntea auringon lämmittävän vaikutuksen kuukauden edetessä

Loppuviikon aikana pakkanen voi paukkua suuressa osassa maata 20 ja 40 asteen välillä erityisesti yön ja aamun tunteina.

Euroopassa 65 asteen lämpötilaero

Tällä viikolla Pohjois-Euroopassa voi olla saman vuorokauden puolella peräti 65 astetta kylmempää kuin Manner-Euroopan eteläkolkassa Espanjassa.

Iberian niemimaalla paistatellaan suomalaisessa hellerajassa eli 25 asteen vaiheilla, kun taas Suomen itä- ja pohjoiskolkassa värjötellään jopa 40 pakkasasteessa.

– Kesäisen lämmön syypäänä on voimakas lämpimän ilman syöttö Afrikasta sekä paikalliset föhn-tuulet, jotka kasaavat lämmön Espanjan kaakkois- ja itäosiin.

Myös muualla eteläisessä Euroopassa elohopea voi kivuta viikon puolivälissä ja loppuviikolla 20 asteen tuntumaan. Keskisessä Euroopassa saatetaan ylittää jopa 15 asteen raja.

 

Lue myös:

    Uusimmat